Hamas traži dijalog sa SAD

Izvor: Blic, 20.Sep.2010, 17:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Hamas traži dijalog sa SAD

Islamistički Hamas saopšstio je danas da je poslao poruku Vašingtonu, tražeći dijalog sa SAD, izražavajući podršku za dvodržavno rešenje sukoba sa Izraelom i tražeći da Amerikanci dozvole pomirenje sa rivalskom palestinskom organizacijom Fatah.

Pozivajući se na rukovodstvo Hamasa u pojasu Gaze, izraelski radio je javio da je poruka poslata nedavno i da se u njoj naglašava da se ta organizacija ne >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << protivi osnivaju palestinske države u granicama pre rata 1967. godine, kada je osvojena Zapadna obala s istočnim Jerusalimom i pojas Gaze.

U izveštaju Hamasa se precizira da su takve poruke poslate zvaničnicima u Vašingtonu preko američkih političara i profesora koji su posetili pojas Gaze.

"Vlada (Hamasa) je poslala zvanična pisma visokim delegacijama SAD koje su posetile pojas Gaze, nekim političkim ličnostima i profesorima, pozvavši SAD da počnu direktan dijalog sa Hamasom", navedeno je u saopštenju Hamasa u kome se poziva prestanak američke politike duplih standarda u bavljenju palestinskim slučajem.

Hamas je javno izrazio oštro protivljenje nedavnoj obnovi direktnih pregovora između Izraela i Palestinske uprave palestinskog predsednika Mahmuda Abasa, vođe Fataha.

Hamasovci su optužili Abasa da obezbeđuje pokriće za izraelsku politiku izgradnje jevrejskih naselja na okupiranoj Zapadnoj obali, briše pravo palestinskih izbeglica na povratak na sadasnju teritoriju Izraela i judaizaciju Jerusalima i džamije Al Aksa, treće po značaju u islamu.

Premijer Ismail Hanije iz Hamasa je više puta izjavio da Abas nema mandat palestinskog naroda da pregovora sa Izraelcima.

Hamas je silom preuzeo kontrolu nad pojasom Gaze od snaga lojalnih Fatahu sredinoom 2007. godine. Ta organizacija odbija da prizna Izrael, odbaci nasilje i ranije sporazume s tom zemljom, a najavila je efektivne i nasilne mere da minira mirovni proces.

Otkako su pregovori "licem u lice" obnovljeni 2. septembra u Vašingotnu, Hamas je preuzeo odgovornost i za dva oružana napada na Zapadnoj obali u kojima je poginulo četvoro, a ranjeno dvoje Izraelaca. Istovremeno je pojačana raketna i minobacačka vatra iz pojasa Gaze na Izrael.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.