Gvatemala brani odluku o preseljenju ambasade, neće se predomisliti

Izvor: NoviMagazin.rs, 27.Dec.2017, 11:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Gvatemala brani odluku o preseljenju ambasade, neće se predomisliti

Ministarka spoljnih poslova Gvatemale Sandra Hovel branila je odluku predsednika te zemlje Džimija Moralesa da preseli ambasadu u Izraelu iz Tel Aviva u Jerusalim, odbacivši međunarodne i domaće kritike nakon što je Vašington prvi saopštio da će to učiniti.

Sandra Hovel je sinoć rekla da se radio o "suverenoj spoljnopolitičkoj odluci" i da nema namere da se ona menja.

"Ono što radimo je >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << u skladu sa našom spoljnom politikom i saveznikom za koga smo, Izraelom", dodala je Hovel.

Predsednik Morales je na Badnje veče najavio preseljenje ambasade i tako je Gvatemala postala prva zamlja koja namerava da sledi predsednika SAD Donalda Trampa u njegovoj odluci o preseljenju američke ambasade.

Izrael tvrdi da je čitav Jerusalim glavni grad te zemlje, dok Palestinci polažu pravo na istočni deo koji je Izrael osvojio u ratu 1967. godine i gde se nalaze osetljiva jevrejska, muslimanska i hrišćanska sveta mesta.

Mnoge vlade u svetu već dugo smatraju da status Jerusalima valja rešiti za pregovaračkim stolom. Izrael je pozdravio najavu Gvatemale, a Palestinci su je osudili.

Gvatemala nije rekla kada će se to desiti kao ni Tramp. Hovel je nastojala da umanji moguće posledice na trgovinu kardamonom, imajući u vidu da su arapske i islamske zemlje najveći kupci.

Sandra Hovel je rekla da ta trgovina predstavlja samo 0,37 bruto društvenog proizvoda i da to nije stvar koja ih stvarno brine. Gvatemala i Izrael imaju dugo bliske odnose, posebno u oblasti bezbednosti.

Izrael takođe prodaje oružje toj zemlji Centralne Amerike.

Trampova odluka saopštena 6. decembra predstavlja odstupanje od decenijske politike SAD i izazvala je sukobe palestinskih demonstranata i pripadnika izralskih bezbednosnih snaga u kojima je poginulo najmanje 12 Palestinaca.

Generalna skupština UN je u prošli četvrtak velikom većinom glasova usvojila neobavezujuću rezoluciju osude Trampove odluke. Gvatemala je jedna od devet zemalja, uljučujući SAD, koje su glasale protiv.

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.