Gvaido: Amnestija je na stolu

Izvor: RTS, 25.Jan.2019, 09:50   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Gvaido: Amnestija je na stolu

Huan Gvaido, koji se proglasio za predsednika Venecuele, poručio je da je amnestija na stolu za svakog ko je voljan da pomogne da se ta zemlja vrati ustavnom poretku. Priznale su ga SAD, Kanada i većina zemalja Latinske Amerike. Nikolas Maduro, uz koga je vojska, prekinuo je diplomatske odnose s Vašingtonom, a pojedine američke diplomate i njihove porodice danas su krenule u karavanu do aerodroma glavnog grada Venecuele. >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS <<
Venecuelanski opozicioni lider Huan Gvaido rekao je da će razmotriti mogućnost amnestije za predsednika Nikolasa Madura i njegove saradnike ako pomognu da se Venecuela vrati demokratiji.

Gvaido, inače predsednik Nacionalne skupštine Venecuele, rekao je to u četvrtak venecuelanskoj televiziji, u svojoj prvoj javnoj izjavi otkako se u sredu proglasio za privremenog predsednika zemlje.
U više navrata je optužio Madura da je "uzurpirao" pozicije moći, a tereti ga, kao i dobar deo međunarodne zajednice, da je krađom na prethodnim izborima sačuvao svoju predsedničku fotelju.
"Niko ne želi da živi ovako, kakva god im je politika. Ljudi nemaju pijaće vode po pet, šest meseci, nemaju lekova, nemaju dovoljno novca za hranu", rekao je Gvaido za Fajnenšel tajms.
Gvaido se u tom razgovoru pozvao na Čile, rekavši da je sličan potez – kao njegova ponuda amnestije Maduru – dovela do demokratske tranzicije u toj zemlji.
"Amnestija je na stolu za one koji su spremni da povrate ustavni poredak", poručio je Gvaido, prenosi Bi-Bi-Si.
Nikolas Maduro, koji ima podršku vojske, ne pokazuje spremnost da odustane od vlasti i ističe da je demokratski izabran.
Optužuje SAD da su podržale pokušaj puča protiv njega, zbog čega je prekinuo diplomatske odnose sa tom zemljom, inače najvećim trgovinskim partnerom Venecuele.
SAD će od SB UN tražiti da podrži Gvaida, Rusija odbacuje predlog 
Američki Stejt Department je saopštio da će državni sekretar Majk Pompeo u subotu izvestiti Savet bezbednosti UN o stavu SAD povodom dešavanja u Venecueli.
Takođe, zatražiće od članica ovog tela da priznaju Gvaida kao prelaznog predsednika, prenosi AP.
Sa druge strane, ambasador Rusije pri UN Vasilij Nebenzja izjavio je da Rusija neće podržati predlog SAD u Savetu bezbednosti
"To neće proći", izjavio je Nebenzja za Rojters i dodao da je stav Rusije povodom krize u Venecueli "ostao nepromenjen".
Karavan američkih diplomata krenuo ka aerodromu
Zvaničnici SAD su saopštili da su pojedine američke diplomate i njihove porodice danas krenule u karavanu do aerodroma glavnog grada Venecuele.
Pismo koje je napisao oficir za bezbednost američke ambasade, tražeći pratnju venecuelanske policije za 10 vozila, procurilo je ranije danas na društvenim mrežama, preneo je AP.
Maduro je u sredu dao diplomatama SAD 72 sata da napuste zemlju i zatvore svoju ambasadu,  objavljujući da prekida diplomatske odnose.
Trampova administracija odbacila je te zahteve i saopštila da će ambasada biti otvorena.
Ona je juče saopštila da će smanjiti broj osoblja zbog zabrinutosti za bezbednost. Stejt department je u četvrtak naložio nižim diplomatama i osoblju Ambasade SAD u Venecueli da napuste tu zemlju, prenosi AP.
SAD, Kanada i više od 12 latinoameričkih zemalja pružilo je podršku Gvaidu, dok Maduro ima podršku Rusije i Turske.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.