Izvor: Politika, 24.Feb.2015, 16:03   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Gradonačelnik Karakasa u zatvoru, opozicija se ujedinjuje

Otkriveno da je vlada u vreme Uga Čavesa držala novac na računima u Švajcarsko

Venecuela je ostala bez gradonačelnika svoje prestonice koji u vojnom zatvoru čeka na suđenje. U prvi mah, odmah pošto su na desetine agenata opkolile kancelariju Antonija Ledezme i odvele ga u pritvor,  predsednik Venecuele Nikolas Maduro optužio je opozicionog lidera da je u sprezi sa Vašingtonom planirao državni udar. Ubrzo je izdata i zvanična optužnica u kojoj se gradonačelnik >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << Karakasa tereti da je podsticao i organizovao prošlogodišnje proteste u nameri da svrgne legalno izabranog predsednika, koga je Ugo Čaves označio kao svog naslednika.

Mnogi u Venecueli sumnjaju u zvanično objašnjenje vlasti o razlozima za njegovo hapšenje, a list „Verdad” iz Marakaibe donosi izjavu Ledezminog advokata koji objašnjava da je vlada „nabavila” dokaze za gradonačelnikovu krivicu izlažući mučenju jednog od vojnih zatvorenika. Vest da je zatvoren prvi čovek Karakasa nije veliko iznenađenje, jer je do sada pokrenut sudski proces protiv 33 od 76 opozicionih gradonačelnika ili predsednika opština, kako izveštavaju tamošnji opozicioni mediji.

Venecuela je u veoma teškoj ekonomskoj situaciji i zbog pada cene nafte na svetskom tržištu. Ali hronična nestašica osnovnih životnih namirnica i potrepština i kilometarski redovi pred samoposlugama u oštroj su suprotnosti sa činjenicom da su po visini iznosa računa u švajcarskoj filijali banke HSBC Venecuelanci treći na spisku od 200 zemalja. U dolarskom iznosu Venecuela je, sa 14,8 milijardi na privatnim računima svojih sugrađana, odmah iza Švajcarske i Velike Britanije.

Ministar ekonomije Rodolfo Marko Tores odbacio je medijske spekulacije da tu ima bilo čega što je protivno zakonima Venecuele.

„To su potpuno čisti računi, ništa se tu ne krije”, rekao je ministar finansija. Po njegovom objašnjenju, Centralna banka Venecuele drži depozite novca u švajcarskoj filijali londonske banke još od 2005,  i to nisu nikakvi privatni računi.

Mnoge je ipak zaprepastilo da je vlada Uga Čavesa držala novac u Švajcarskoj u vreme kada se on deklarisao kao najveći zagovornik ubrzanog putovanja u socijalizam 21. veka i izveo eksproprijaciju mnogih multinacionalnih kompanija.

Hapšenje gradonačelnika Karakasa dodatno će oslabiti rejting Nikolasa Madura pred predstojeće parlamentarne izbore. Najsiromašniji sloj nekada je bio najsigurnija biračka baza za Čavesa i socijaliste na vlasti. Uz razmenu robe i usluga sa Kubom, socijalisti su im obezbedili hiljade kuća, zdravstvene ambulante i u zabačenim selima, škole i učitelje za njihovu decu. Danas su ti najsiromašniji slojevi najviše pogođeni, i mnogi od njih okreću leđa Nikolasu Maduru, pogotovo jer on nema takvu harizmu kakvu je imao njegov prethodnik.

Opozicioni lideri u međuvremenu su odlučili da ne organizuju nove demonstracije povodom hapšenja gradonačelnika Karakasa. Oni strahuju da bi u proteste mogli da budu ubačeni agenti i da isprovociraju nasilje, što bi poslužilo kao izgovor za zavođenje još jačih restriktivnih mera.

„Maduro je u panici zbog toga što opozicija ima sve više pristalica. On zna da su njegovi protivnici svakog dana mnogobrojniji”, rekla je u jednom intervjuu domaćem mediju Mici Ledezma, supruga zatvorenog opozicionog lidera. Ona tvrdi da je opozicija sada mnogo jedinstvenija nego što je bila ranije.

Uz sve ostalo sa čime se suočavaju obični građani, stavljanje gradonačelnika u zatvor je kap koja može da prelije u određivanju rezultata sledećih izbora. Analitičari procenjuju da je mudra odluka opozicije da ne poziva na ulicu u uzavreloj atmosferi.

Z. Šuvaković

objavljeno: 24.02.2015.
Pogledaj vesti o: Vašington

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.