Gorbačov: Povlačenje SAD iz Sporazuma bila bi greška

Izvor: RTS, 21.Okt.2018, 16:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Gorbačov: Povlačenje SAD iz Sporazuma bila bi greška

Zar u Vašingtonu zaista ne razumeju do čega bi moglo da dovede povlačenje iz Sporazuma o raketama srednjeg i malog dometa, upitao je jedan od potpisnika tog dokumenta Mihail Gorbačov.
Trampov plan da se SAD povuku iz Sporazuma o raketama srednjeg i malog dometa je greška, ocenio je bivši sovjetski lider Mihail Gorbačov komentarišući najavu američkog predsednika, objavio je Interfaks, >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << prenosi Rojters.

"Ni pod kakvim okolnostima ne bi trebalo da raskidamo stare sporazume o razoružanju. Zar u Vašingtonu zaista u ne razumeju do čega bi to moglo da dovede?", upozorio je Gorbačov.
Predsednik SAD Donald Tramp najavio je da će se ta država povući iz Sporazuma o raketama srednjeg i malog dometa jer Rusija navodno krši odredbe tog sporazuma.
Rusija je potom poručila da bi povlačenje SAD iz sporazuma moglo da izazove rat.
Gorbačov je 1987. sa tadašnjim predsednikom SAD Ronaldom Reganom potpisao Sporazum o raketama srednjeg i malog dometa.
Dokument se tiče eliminacije svih nuklearnih i konvencionalnih raketa, kao i uređaja za lansiranje dometa od 500 do 1.000 kilometara (kratak domet) i od 1.000 do 5.500 kilometara (srednji domet).

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

GORBAČOV ODBRUSIO AMERIKANCIMA: Da li Vašington stvarno NE RAZUME gde bi napuštanje sporazuma moglo da odvede?!

Izvor: Kurir, 21.Okt.2018

Bivši sovjetski lider Mihail Gorbačov, koji je 1987. godine zajedno sa tadašnjim predsednikom SAD Ronaldom Reganom potpisao Sporazum o nuklearnim snagama srednjeg dometa, nazvao je danas "greškom" plan aktuelnog šefa Bele kuće Donalda Trampa da napusti taj sporazum.

Nastavak na Kurir...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.