Gorbačov: Ne podižite nove zidove između Rusije i Zapada

Izvor: B92, 31.Okt.2019, 19:33   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Gorbačov: Ne podižite nove "zidove" između Rusije i Zapada

Uoči obeležavanja 30 godina od pada Berlinskog zida, poslednji sovjetski lider Mihail Gorbačov apelovao je da se ne podižu novi "zidovi" između Rusije i Zapada.

"Svaki zid, faktički ili pravi je pokušaj skretanja pažnje sa pravog problema jer se on ne rešava i zato sam protiv zidova. I u Evropi ja sam protiv bilo kakvih linija podele ili bilo kakvih 'gvozdenih zavesa", rekao je Grobačov za Rojters.

U pisanim komentarima Rojtersu uoči godišnjice pada zida, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << koja se obeležava 9. novembra, Gorbačov je optužio Vašington, bivšeg neprijatelja Moskve iz doba Hladnog rata, da uništava "arhitekturu kontrole nuklearnog oružja", koja održava bezbednost sveta.

Gorbačov je rekao da je zabrinut zbog "sumornog stanja" u odnosima Istoka i Zapada i posebno zbog odsustva dijaloga u vezi s nuklearnim naoružanjem između Vašingtona i Moskve.

On je podsetio na povlačenje Vašingtona iz Sporazuma o nuklearnim snagama srednjeg dometa iz 1987. godine, koji je on ispregovarao sa tadašnjim američkim predsednikom Ronaldom Reganom, ocenivši da takva odluka američkog predsednika Donalda Trampa "nije delo velikog uma".

"Koliko god bila opasna sadašnja situacija, ne mislim da ona znači ponovo otpočinjanje Hladnog rata. Nema ideološke borbe između Rusije i Zapada, ali postoje ekonomske veze, sloboda pokreta, komunikacija i kulturna konvergencija. Tako da sam ubeđen da novi Hladni rat može da bude izbegnut", rekao je Gorbačov.
Pogledaj vesti o: Vašington

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Gorbačov protiv podela između Rusije i Zapada

Izvor: Blic, 31.Okt.2019

Uoči obeležavanja 30-godišnjice pada Berlinskog zida, poslednji sovjetski lider Mihail Gorbačov apelovao je da se ne podižžu novi "zidovi" između Rusije i Zapada.

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.