Fridom haus: Balkan napredovao ka demokratiji

Izvor: Glas javnosti, 20.Jan.2012, 14:07   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Fridom haus: Balkan napredovao ka demokratiji

VAŠINGTON - Srbija je u godišnjem izveštaju „Fridom hausa“, organizacije koja prati stanje građanskih sloboda u svetu, dobila oznaku „slobodna zemlja“ zajedno sa Crnom Gorom i Hrvatskom, dok su susedne Bosna i Hercegovina, Kosovo i Makedonija označene kao „delimično slobodne“.

Na skali od jedan do sedam, na kojoj je jedan najbolja ocena, Srbija je kao i prošle godine dobila dvojku i u kategoriji političkih prava i građanskih sloboda.

Crna Gora >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << je takođe zadržala identičan status kao i 2010. sa ocenom 3 iz političkih prava i 2 iz građanskih sloboda, a nepromenjeno stanje je i u Hrvatskoj, koja ima 1 iz političkih prava i 2 iz građanskih sloboda. Kosovo, Bosna i Hercegovina i Makedonija našle su se među 60 delimično slobodnih zemalja sveta.

Prema godišnjem izveštaju Fridom hausa o slobodama u svetu 2011. zemlje na Balkanu ostvarile su određeni napredak na putu ka demokratiji i pristupanju Evropskoj uniji, ali nacionalizam u većem delu regiona otežava regionalno pomirenje i odnose s Unijom.

U izveštaju u kome je data ocena političkih prava i građanskih sloboda, među 87 slobodnih zemalja su i Srbija, Hrvatska i Crna Gora, dok se među 60 država koje su ocenjene kao delimično slobodne nalaze Bosna i Hercegovina i Makedonija.

Prošle godine u svetu nešto više zemalja beležilo je smanjenje sloboda, a u regionu istočne i srednje Evrope najveći problem predstavlja Mađarska, navodi se u izveštaju "Arapski ustanci i njihove globalne posledice".

"Balkan je ostvario mešovit napredak ka demokratizaciji i pristupanju EU", navodi se u izveštaju i dodaje da "nacionalizam u većem delu balkanskog regiona nastavlja da podriva napore za regionalnim pomirenjem i komplikuje odnose s EU".

Vlada Srbije u junu je Haškom tribunalu izručila poslednjeg od 161 optuženog za ratne zločine. Među poslednjima izručen je Ratko Mladić, čije izručenje, prema Fridom hausu, nije odobravalo 50 odsto stanovništva Srbije, što je, kako ocenjuju, moglo da dovede do ozbiljnih protesta.

"Pritisak na slobodne medije povećao se širom Balkana, posebno u Makedoniji, gde je opoziciono orijentisana televizijska stanica i nekoliko listova uznemiravano i zatvoreno", navodi se u izveštaju ove međunarodne nevladine organizacije sa sedištem u SAD.

Fridom haus navodi da je u 2011. veći deo centralne i istočne Evrope prebrodio evropsku ekonomsku krizu bez većih posledica po bazične demokratske institucija, ali da ipak u veći deo zemalja regiona ima problema s nepouzdanim privredama i mešanjem poslovnih i političkih interersa i korupcijom.

"Letonija, Bugarska, Rumunija i Zapadni Balkan mogu se suočiti s problemima ako budu opstale evropske ekonomske nevolje", navodi se u izveštaju.

Fridom haus ocenjuje da najveći problem po slobode u regionu postoji u Mađarskoj gde je vlada Viktora Orbana usvojila problematični ustav i više zakona koji se smatraju pretnjama po slobodu medija, nezavisnost pravosuđa i politički pluralizam.
Pogledaj vesti o: Vašington

Nastavak na Glas javnosti...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.