F-16, modernizovani i spremni za borbu... Leže u hangarima i čekaju zeleno svetlo

Izvor: B92, 25.Maj.2023, 20:37

F-16, modernizovani i spremni za borbu... "Leže" u hangarima i čekaju zeleno svetlo

Norveška ima na lageru 12 borbenih aviona F-16, koji su namenjeni međunarodnoj prodaji.

Skoro godinu dana ovi lovci "leže" u hangarima Kraljevskog norveškog vazduhoplovstva. Ovi avioni su kompletno modernizovani i spremni za borbu, piše norveški TU.

Dogovoreno je da se 12 norveških F-16 proda američkoj kompaniji Draken International. To se dogodilo pre skoro godinu i po dana, u novembru 2021.

Od tada, međutim, Vašington još nije dao dozvolu Oslu >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << da izvrši transfer. Norveška je pre mnogo godina preduzela akciju da ukine svoje borbene avione F-16.

U stvarnosti, oni se više ne pojavljuju u inventaru norveških pilota. Norveško vazduhoplovstvo danas upravlja sa 30 lovaca F-35A, a očekuje se isporuka još 12. Prvi norveški F-16 trebalo je da odleti u SAD prošlog leta. Ranije je američki kupac želeo da unapredi lovce. Norveška "Kongsberg Aviation Maintenance Services" je preduzela i izvela renoviranje. Dogovor između norveške vlade i Draken International je postignut na nešto manje od milijardu dolara.

Nije jasno zašto Amerikanci do ovog trenutka nisu dali dozvolu za ponovni izvoz Norveškoj. Najlogičnije objašnjenje je da je Vašington nakon početka rata u Ukrajini odlučio da zaustavi prodaju nekih ključnih američkih vojnih tehnologija svetu.

Moguće je da su već tada Pentagon i Bela kuća pretpostavili da će, ako Ukrajina ne uspe da povrati privremeno okupirane teritorije od Rusije, u nekoj fazi biti neophodno da se isporuči efikasnija platforma za naoružanje. Norveška danas možda razume razlog zašto do posla sa američkom kompanijom nije došlo.

Prošlo je samo nedelju dana, ali vest da će Bela kuća izdati dozvolu za obuku ukrajinskih pilota svojim evropskim partnerima izazvala je nalet komentara. Do pre četiri meseca, na primer, niko nije očekivao takve akcije Amerikanaca.

Zatim je održan sastanak između zvaničnika vojnih vlada Norveške i Sjedinjenih Država. U to vreme, norveški brigadni general Age Longva, koji je rukovodilac projekta u Upravi za odbrambena sredstva, nije mogao da da odgovor zašto Amerikanci ne bi dozvolili prodaju.

Norveški novinari su pitali i norveško Ministarstvo odbrane, a oni nisu isključili mogućnost za "moguću donaciju Ukrajini".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.
Pogledaj vesti o: Vašington

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.