Izvor: NoviMagazin.rs, 27.Avg.2019, 12:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Evropski sud osudio Rusiju za kršenje ljudskih prava u slučaju Magnitski

Evropski sud za ljudska prava osudio je danas Rusiju za brojna kršenja ljudskih prava u slučaju zatvorske smrti pravnika Sergeja Magnitskog koja je pokrenula ozbiljnu diplomatsku krizu između Vašingtona i Moskve.

Sud je naložio Rusiji da plati 34.000 evra supruzi i majci Sergeja Magnitskog, koje su podnele tužbu tom sudu, zbog nanete moralne štete.

Sergej Magnitski, star 37 godina, umro >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << je 2009. godine u pritvoru u Rusiji, nakon što je optužio zvaničnike za proneveru 230 miliona dolara. On je radio za fiskalnu službu pravne firme u Moskvi. Magnitski je uhapšen zbog optužbi o utaji poreza.

Među njegovim najvećim klijentima bio je najveći zapadni investicioni fond u Rusiji Hermitidž Kapital (Hermitage Capital).

Evropski sud je danas ukazao da su ruske vlasti zbog načina kako su delovale oko zdravstvenih problema Magnitskog "doveli njegov život u opasnost".

Sud je ukazao na na loše postupanje kome je bio izložen neposredno pre smrti i neoptpunu i neefikasnu istragu o uslovima njegove smrti, propuste u lekarskoj nezi i nepoštovanje njegovog prava na pravično suđenje tokom njegovog procesa i posthumne presude.

Takođe je ocenjeno da je odluka ruskih vlasti u martu 2013. da stavi taj slučaj ad akta "površna".
Pogledaj vesti o: Moskva

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Povezane vesti

Slučaj Magnitski: Rusija je kriva

Izvor: B92, 27.Avg.2019

Evropski sud za ljudska prava osudio je danas Rusiju za brojna kršenja ljudskih prava u slučaju zatvorske smrti pravnika Sergeja Magnitskog.

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.