Evropski saveznici podržali akciju Vašingtona u Siriji

Izvor: VOA, 07.Apr.2017, 19:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Evropski saveznici podržali akciju Vašingtona u Siriji

Saveznici Vašingtona u Evropi pozdravili su američke raketne udare na sirijsku vojnu bazu. Američka akcija bila je odgovor na napad hemijskim oružjem na terirotiju pobunjenika – za šta Zapad okrivljuje sirijskog predsednika Bašara el Asada. Mnogi evropski visoki zvaničnici pozvali su da na dalje akcije protiv sirijskog režima - posredstvom Ujedinjenih nacija.  Glavni evropski saveznici podržali su akciju Vašingtona. “Trampova administracija je postupila ispravno I mi podržavamo akciju. Bili smo suočeni sa masovnim pokoljem skoro stotinu ljudi, uključujući I decu – I to gasom koji je upotrebio sirijski režim”, kaže Majkl Falon, ministar odbrane Velike Britanije.  I Nemačka je uputila reči podrške, koje je prenela kancelarka Angela Merkel. “Napad koji su izvele SAD je razuman, kada se uzmu u obzir dimenzije ratnih zločina, patnja nevinih ljudi I blokada u Ujedinjenim nacijama.” Trampova administracija saopštila je da je udar na vazdušnu bazu Šajrat direktan odgovor na to što je sirijski režim upotrebio hemijsko oružje na pobunjeničkoj teritoriji u pokrajini Idlib – gde je, prema izveštajima, poginulo više od 70-oro ljudi, među njima i mnogo dece. Damask je negirao da stoji iza napada. Francuski predsednik, Fransoa Oland, takođe je ocenio da je odgovor Vašingtona bio proporcionalan. “Ovu operaciju smatram odgovorom, a nadalje taj odgovor mora biti međunarodni i u okviru Ujedinjenih nacija.” Predsednik Tramp je prethodno odustao od zahteva da sirijski predsednik Bašar el Asad siđe s vlasti. I ovi sada nepredviđeni američki potezi izazivaju nervozu u delu Evrope. “Američka politika prema Siriji, posebno vojna intervencija, utiče na ključna pitanja za Evropu, uključujući i bezbednost, terorizam, pa i migracije. U ovom slučaju, ne vidim veliku eskalaciju američke intevencije”, ocenjuje Džonatan Vud iz organizacije "Control Risks".  Ali raketni udari na predsednika Asada – čiji je saveznik Moskva, sigurno će uticati na ionako krhke rusko-američke odnose I situaciju u Ukrajini. “Ne bi trebalo da nas iznenadi ako vidimo da Rusija intenzivira vojne vežbe u tom regionu – a sigurno će pokazati šta ima i zveckati oružjem po severoistočnoj Evropi. Ali, suštinski, ne verujem da će promeniti trenutnu situaciju u Evropi”, smatra Vud. Analitičari kažu da američki saveznici čekaju da vide da li je ovo samo izolovan napad, ili će SAD pokrenuti opsežniju vojnu akciju protiv sirijskog režima.        
Pogledaj vesti o: Vašington

Nastavak na VOA...






Povezane vesti

Saudijski kralj Salaman pozdravio američku intervenciju u Siriji

Izvor: Beta, 08.Apr.2017, 11:35

Kralj Saudijske Arabije Salaman pozdravio je danas američke raketne napade u Siriji i dodao da je to adekvatan odgovor na "zločine sirijskog režima" prema sopstvenom narodu.Saudijski kralj je u telefonskom razgovoru čestitao predsedniku SAD Donaldu Trampu na "hrabroj odluci", navodeći da su napadi...

Nastavak na Beta...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta VOA. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta VOA. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.