Ekonomist: U Vašingtonu je u toku revolucija, novi svet NEĆE VODITIi AMERIKA

Izvor: Blic, 04.Feb.2017, 17:23   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Ekonomist": U Vašingtonu je u toku revolucija, novi svet NEĆE VODITIi AMERIKA"

Ugledni list "Ekonomist" smatra da američki saveznici sada moraju da planiraju svet bez vođstva SAD.

Politika američkog lidera Donalda Trampa okreće se bilateralizmu, umesto multilateralizma, odnosno pojedinačnim odnosima sa zemljama umesto dosadašnjih saveza.

Prema oceni lista, u Vašingtonu je u toku neka vrsta revolucije, a glavni zagovornici nove politike su Trampovi savetnici konzervativni >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << Stiven Benon i Stiven Miler.

Oni odbacuju "stratešku američku diplomatiju" i veruju da današnja ideološka borba nije povezana sa odbranom univerzalnih ljudskih prava, nego da je reč o odbrani "judeo-hrišćanske" kulture od nasrtaja drugih civilizacija, posebno islama.

U skladu sa tom politikom, UN i EU su prepreke, a ruski lider Vladimir Putin je, u ovom trenutku, potencijalni saveznik.

"Ekonomist" navodi da je ovakva politička "pobuna" počela zbog besa jednog broja Amerikanaca, koji su uvereni da će Tramp rasterati "podmuklu i pohlepnu" elitu iz njihovih salona u Vašingtonu.

Savezi su, po oceni lista, bili odraz američke snage, ali nova administracija to odbacuje i okreće se pojedinačnim dogovorima.

Tamp veruje da manje zemlje prolaze bolje dok Amerika plaća račun. On želi da iskoristi svoju pregovaračku moć kako bi dobio bolji dogovor sa pojedinim zemljama.

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.