Ekonomija Kine biće jača od SAD

Izvor: B92, 24.Mar.2011, 10:35   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ekonomija Kine biće jača od SAD

Vašington -- Kineska ekonomija bi u sledećih 20 godina mogla jačati prosečno osam odsto godišnje, što bi joj omogućilo da dvostruko premaši obim američke ekonomije.

Glavni ekonomista Svetske banke Džastin Lin kaže da će "Kina verovatno nastaviti da koristi preimućstvo pozajmljivanja tehnologija i industrijskih grana razvijenih zemalja po niskim rizicima i troškovima".

On smatra da bi Kina, druga po veličini ekonomija na svetu, mogla postati dva puta >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << veća od američke, na bazi pokazatelja takozvanog pariteta kupovne moći.

Gledano prema tržišnim valutnim kursevima, kineska ekonomija bi dostigla isti obim kao američka.

Kineska ekonomija je u poslednjih 10 godina jačala prosečno više od 10 odsto godišnje i tokom tog perioda pretekla ekonomije Japana, Nemačke, Britanije i Francuske.

"Kineska ekonomija ima potencijal rasta od prosečno osam odsto godišnje u sledećih 20 godina", ukazao je Lin.

On je pozdravio odluku Kine da zadrži stabilan kurs juana prema dolaru tokom perioda globalne finansijske krize.To je, po njegovim rečima, omogućilo da se izbegne konkurentno sniženje vrednosti kineske valute, što je pružilo "ogroman doprinos" ekonomskom oporavku.

Rizici po ekonomiju Kine uključuju skok cena hrane, sirovina i goriva koji predstavlja pretnju socijalnoj stabilnosti, što su "pokazali i događaji u Tunisu i Egiptu", ukazao je Lin.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.