Ebola u američkoj prestonici?

Izvor: VOA, 03.Okt.2014, 21:03   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ebola u američkoj prestonici?

Portparolka bolnice Univerziteta Hauard u Vašingtonu Keri En Hamilton izjavila da je pacijent, koji je nedavno putovao u Nigeriju, primljen sa simptomima opake bolesti, ali da su ga vlasti izolovale i aktivirali protokol za kontrolu širenja infekcije...

Pacijent sa simptomima ebole primljen je u jednu bolnicu u oblasti Vašingtona. Portparolka bolnice Univerziteta Hauard u američkoj prestonici Keri >> Pročitaj celu vest na sajtu VOA << En Hamilton izjavila je da je pacijent, koji je nedavno putovao u Nigeriju, u stabilnom zdravstvenom stanju. Ona je dodala da su zdravstvene vlasti izolovale pacijenta i aktivirale adekvatne protokole za kontrolu infekcije.

U međuvremenu, lekari u Dalasu u Teksasu navode su da se prva osoba, kojoj je uspostavljena dijagnoza virusa ebole u Sjedinjenim Državama i dalje nalazi u ozbiljnom, ali stabilnom zdravstvenom stanju, dok zdravstveni zvaničnici prate članove porodice i druge koji su bili u kontaktu sa njim nakon što je stigao iz Liberije. Oni tvrde da je oko 100 osoba možda bilo u kontaktu sa inficiranim muškarcem dok je bio zarazan. 

Prva osoba kojoj je uspostavljena dijagnoza ebole u Sjedinjenim Državama je Liberijac Tomas Erik Dankan, koji je primljen u Prezbiterijansku bolnicu u Dalasu, u Teksasu, u nedelju. Nekoliko dana pre toga, on je bio sa svojom porodicom i prijateljima. Direktno ili indirektno, on je možda bio u kontaktu sa oko 100 osoba. Vlasti su stavile u kućni karantin četvoro članova Dankanove porodice i tragaju za informacijama o drugima koji su bili u njegovoj blizini.

Kontroverza se nastavlja povodom propusta bolnice u Dalasu da odmah izoluje Dankana, kada je on prvi put zatražio tretman, samo nekoliko dana pre nego što je primljen u bolnicu.

Dr Tom Kenijon, direktor za globalno zdravlje u američkim Centrima za kontrolu bolesti kaže da takve greške dolaze sa iznenadnom pojavom te velike epidemije.

“Neizbežno je da što duže epidemija postoji, sve je veća i sve je veći rizik za prenošenje, kao slučaj koji smo videli. Zato, dok nam je žao što se taj slučaj ebole u Teksasu pojavio, želimo sve najbolje za zdravlje tog čoveka. Želimo da naglasimo da to nije greška sistema skrininga. To je realnost epidemije u kojoj smo se našli”.

Zvaničnici pažljivo prate zdravstveno stanje svih osoba koje su možda imale kontakt sa Dankanom, ali on ostaje na tretmanu u izolaciji u bolnici. Neki građani zabrinuti su šta bi moglo da se dogodi ako su drugi inficirani, ali većina ljudi, ipak, nije previše zabrinuta.

Nigerijac Gabrijel Ogiri ima poverenje u američki zdravstveni sistem.

“Šta god da je u pitanju, medicinska tehnologija koju imamo u ovoj zemlji će sve srediti. Imamo sve što je potrebno da je iskorenimo. Uopšte nisam uplašen”.

Brojni stanovnici takođe kažu da bi njihov stav mogao da se promeni ukoliko bi se ustanovilo da je više osoba inficirano i da se kod njih razvila bolest. Stručnjaci za ebolu ističu da je najbolji način za sprečavanje dalje infekcije u Sjedinjenim Državama ili bilo gde drugde, da se zaustavi bolest u Zapadnoj Africi, u kojoj zdravstvena infrastruktura i medicinska nega i dalje nisu na zadovoljavajućem nivou.

Nastavak na VOA...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta VOA. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta VOA. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.