EKSKLUZIVNO: ARTEMIJE DAO MILIONE DOLARA ZA LOBIRANJE!

Izvor: Kurir, 20.Jan.2011, 09:02   (ažurirano 02.Apr.2020.)

EKSKLUZIVNO: ARTEMIJE DAO MILIONE DOLARA ZA LOBIRANJE!

BEOGRAD - Koliko su predstavnici Srba s KiM i Srpska pravoslavna crkva zaista platili za lobiranje u Americi kojim bi zaustavili priznanje Kosova? Ako se pogledaju ugovori potpisivani sa američkim advokatskim kancelarijama koje se bave lobiranjem u SAD, svota dostiže 4,2 miliona dolara! Džejms Džatras, koji važi

BEOGRAD - Koliko su predstavnici Srba s KiM i Srpska pravoslavna crkva zaista platili za lobiranje u Americi kojim bi zaustavili priznanje Kosova?
>> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir <<
Ako se pogledaju ugovori potpisivani sa američkim advokatskim kancelarijama koje se bave lobiranjem u SAD, svota dostiže 4,2 miliona dolara! Džejms Džatras, koji važi za jednog od najodanijih srpskih lobista u Vašingtonu, tvrdi da je suma mnogo manja i da ne prelazi 800.000 dolara.

Izvesno je da je u sve prste upleo Simeon Vilovski, najbliži saradnik raščinjenog vladike Artemija. Njegova se adresa (manastir Banjska na Kosovu) nalazi na oba ugovora koji su zavedeni u američkoj administraciji, u koje je Kurir imao uvid. Podsećamo, protiv Vilovskog se vode sudski postupci zbog finansijskih malverzacija u Eparhiji raško-prizrenskoj.

Dragan Velić, predsednik Srpskog nacionalnog veća KiM, u izjavi za Kurir kaže da je ta organizacija samo učinila uslugu Eparhiji raško-prizrenskoj.

- Sve je išlo preko vladike Artemija. Crkva nije mogla da potpiše tu vrstu ugovora, pa je SNV pomogao. Potpisao sam ugovor, ali s njegovim sprovođenjem nisam imao ništa - ističe Velić.

Na pitanje kako je mogao da potpiše nešto što ne može da kontroliše, Velić ponavlja:

- Preko naše dijaspore došlo se do gospodina Džatrasa, ali se za sve pitala Eparhija raško-prizrenska. Mi nismo imali para za lobiranje. Odakle novac Crkvi? Ne znam.

Zaista, odakle pare? Kako su one dolazile do Džatrasa, ko je sve to kontrolisao, proveravao, odobravao? Na ta pitanja odgovor nema ni Branislav Tapušković, advokat Artemija i Simeona Vilovskog.

- S mojim klijentima o tome nikad nisam pričao, tako da ne znam o kakvim ugovorima uopšte govorite - kratko će Tapušković.

Bliski saradnik Artemijev, monah Damjan kratko nam je poručio da se raščinjeni vladika neće oglašavati, „jer je Bogojavljenje“.

U Eparhiji raško-prizrenskoj uputili su nas na komisiju pri Sinodu SPC koja se bavila poslovanjem te episkopije. Tamo, međutim, nije bilo nikog raspoloženog ko bi nam rekao da li su u knjigama Eparhije našli nešto više o finansiranju lobista u SAD.

Dva ugovora s Amerikancima

Prvi ugovor sklopljen je 22. marta 2006. između advokatske firme Venabl LLP (Venable LLP), za koju je tada radio Džatras, i Srpskog nacionalnog veća Kosova i Metohije. Potpisnici - Džejms Džatras i Dragan Velić, predsednik SNV KiM. Ovim ugovorom SNV se obavezuje da u narednih šest meseci isplati ukupno 600.000 dolara pomenutoj kancelariji.

Drugi ugovor dosta je misteriozan. Sklopljen je 7. februara 2007, ali ga je potpisala samo jedna strana. U ime advokatske kancelarije Skvajer Sanders pablik advajzori LLC svoj potpis stavio je samo izvesni Patrik E. O’Donel. Druga strana nije potpisana, ali je adresa ostala ista: monah Simeon Vilovski, manastir Banjska, Kosovo i Metohija. Srpska strana obavezuje se da lobistima i dalje isplaćuje po 100.000 mesečno. Ovaj ugovor potrajao je tri godine, što hipotetički znači da je Amerikancima isplaćeno 3,6 miliona dolara! Zanimljivo je da je Džatras i onda i sad bio zaposlen u ovoj advokatskoj kancelariji.

Džejms Džatras: Dobili smo samo 800.000 dolara!

Kako bi pokušali da razjasnimo prirodu njegovih poslovnih odnosa s predstavnicima Srba s Kosmeta, razgovarali smo s Džejmsom Džatrasom.

- Tačno je, u ime kompanije Venabl LLP potpisao sam marta 2006. ugovor sa Srpskim nacionalnim većem.

* Dragan Velić, predsednik SNV, tvrdi da je potpisao ugovor samo zato što ljudi iz Crkve, prema zakonu, nisu mogli to da učine.

- Neću da ulazim u polemiku između Srba. Naš glavni čovek s kojim smo imali kontakt bio je i još uvek je vladika Artemije. Nikada nismo imali nikakav kontakt sa Sinodom SPC.

* Po ugovorima, mesečni honorari bili su 100.000 dolara.

- Prvih 600.000 dolara leglo je na vreme, po ugovoru.

* A kasnije?

- U narednom periodu, od početka 2007. pa sve do isteka ugovora 2010, bilo je više manjih uplata, ali suma od 100.000 dolara mesečno nije poštovana. Kada se sve sabere, za tri godine leglo je još oko 200.000 dolara.

* Ko je isplatio taj novac, SNV ili Eparhija raško-prizrenska?

- Ne znam ko je tačno sa srpske strane uplaćivao novac.

* Ako odredbe iz ugovora nisu ispoštovane, zašto niste raskinuli ugovor?

- Zato što mislimo da je ono što radimo za Kosovo i Srbe prava stvar. Zato još nismo ugasili Američki savet za Kosovo. Mislim da je priznanje nezavisnosti velika sramota, pre svega za Ameriku.

* Mnogi se pitaju za šta su lobisti uzeli 800.000 dolara? Kosovo je nezavisno tri godine?

- Ako se uzme u obzir koliko smo se kasno uključili i koliku smo pomoć dobili, postigli smo veliki uspeh. Zapamtite - dve trećine država na svetu ne priznaje nezavisnost Kosova. To je veliki politički kapital koji se i te kako može iskoristiti.

Nastavak na Kurir...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.