Država „umerenog islama”

Izvor: Politika, 13.Sep.2011, 23:17   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Država „umerenog islama”

Konzervativne, islamističke i sekularne snage različito gledaju na budućnost zemlje

Tripoli, VašingtonVođa prelaznih libijskih vlasti Mustafa Abdel Džalil najavio je u Tripoliju da će Libija biti oblikovana kao demokratska država zasnovana na „umerenom islamu”, prenosi Bi-Bi-Si.

Džalil je na Trgu mučenika u Tripoliju poručio da će islam biti „glavni izvor zakonodavstva” >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << u novoj Libiji. „Protiv nas biće svako ko pokuša da nam ukrade revoluciju”, poručio je okupljenima Abdel Džalil, bivši Gadafijev ministar pravde.

Između konzervativnih, islamističkih i snaga koje zastupaju više sekularne poglede na budućnost zemlje već postoji razdor.

Dve strane se sukobljavaju oko fundamentalnog pitanja, koje se nameće od početka protesta, kako da podele vlast u zemlji nakon pada 42-godišnjeg Gadafijevog režima.

U najnovijoj TV poruci svrgnuti lider Momaer el Gadafi najavio je „borbu do pobede”.

Organizacija Amnesti internešenel optužila je juče Gadafijev režim za zločine protiv čovečnosti, ali je pozvala i na kažnjavanje zločina koje su počinili borci bliski Prelaznom nacionalnom savetu. U izveštaju na 100 strana tvrdi se da su obe zaraćene strane raspirivale rasizam i ksenofobiju, a žrtve toga su radnici iz podsaharske Afrike koji su se našli na udaru običnih Libijaca.

Nova libijska vlast juče je oštro osudila svaki vid kršenja ljudskih prava počinjen sa bilo koje strane tokom sedmomesečnog građanskog rata u Libiji.

PNS je protivnicima u Bani Validu juče dao rok od još dva dana da se predaju.

Već 32 najbliža Gadafijeva saradnika prešla su u Niger, među njima su i trojica generala koji su zatražili azil, saopšteno je juče u Nijameiju. Južnoafrički predsednik Džejkob Zuma zakazao je danas u Johanesburgu samit Afričke unije o Libiji.

U Njujorku, UN su pozvale Prelazni nacionalni savet da ženama ustupi više ključnih funkcija i da u budućem ustavu zemlje vodi računa o jednakosti polova. „Dobili smo nacrte (novog) libijskog ustava. Razumemo da su oni preliminarni i provizorni, ali nisu u skladu s modernim tokovima po kojima u političkom životu” ne učestvuju samo muškarci, kazao je norveški ambasador u UN Morten Vetland.

Svetska banka saopštila je juče da je priznala pobunjenički Nacionalni prelazni savet za vladu Libije, kao i da je od nje traženo da pomogne u naporima na obnavljanju zemlje posle šestomesečnih sukoba.

objavljeno: 14.09.2011.
Pogledaj vesti o: Vašington

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.