Došli smo do istorijske prekretnice. Zavladala je logika grube sile“

Izvor: B92, 30.Jul.2022, 16:10

"Došli smo do istorijske prekretnice. Zavladala je logika grube sile“

Tokom posete Vašingtonu, japanski ministar spoljnih poslova Jošimasa Hajaši oglasio je uzbunu zbog ponašanja Kine u Indo-Pacifiku.

On je naveo da "logika grube sile” počinje da prevazilazi vladavinu prava u tom delu sveta.

Govoreći o zajedničkim letovima kineskih i ruskih bombardera koji su u maju otkriveni u neposrednoj blizini Japana, Hajaši je upozorio da sve snažnija vojna koordinacija >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Kine i Rusije postaje veliki bezbednosni problem.

"Već smo na istorijskoj prekretnici. Ovo je prekretnica u kriznom periodu sa kojim se suočavamo. Čak i u Indo-Pacifiku, 'logika grube sile' sve više dobija na snazi u odnosu na vladavinu prava, a strateški balans u regionu je sve veći izazov za Japan i SAD", rekao je on u petak u panel koji je organizovao američki think-tank Centar za strateške i međunarodne studije, prenosi The Guardian.

Hajaši je dodao da jednostrani pokušaji da se nasilno promeni status kvo u Istočnom i Južnom kineskom moru izazivaju sve veću zabrinutost i osvrnuo se na rastuću napetost između Kine i Tajvana.

"Stabilnost u Tajvanskom moreuzu je izuzetno važna. Zato je ključno održati iskren dijalog na visokom nivou sa Pekingom", rekao je japanski šef diplomatije i naglasio da je pomenuta saradnja važna i kada su u pitanju klimatske promene i Severna Koreja.

Hajaši se osvrnuo i na rusku vojnu operaciju u Ukrajini, rekavši da slični potezi nikada ne bi smeli biti dozvoljeni nigde drugde u svetu.

"Važno je da se takav potez okarakteriše kao jasan neuspeh da druge zemlje ne pokušavaju da na silu promene nečiji status kvo", upozorio je on.

Hajaši je najavio da vlada u Tokiju planira značajno povećanje budžeta za odbranu i jačanje odbrambenih sposobnosti u narednom petogodišnjem periodu.

Takođe je rekao da postoji "hitna potreba za jačanjem regionalnih kapaciteta za odvraćanje i odgovor japansko-američkog saveza na moguće krize“.

"Neophodno je zadržati sve opcije na tabeli, uključujući i opciju 'kontra štrajk'. Treba jačati visokotehnološke odbrambene kapacitete", zaključio je on i pozvao Kinu, koja ubrzano jača svoje nuklearne snage, da se pridruži globalnim naporima za smanjenje nuklearnog rizika.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.
Pogledaj vesti o: Vašington

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Sastanak šefova diplomatija Japana i Kine u Kambodži

Izvor: B92, 30.Jul.2022

Japanski ministar spoljnih poslova Jošimasa Hajaši i njegov kineski kolega Vang Ji planiraju razgovor "u četiri oka" nu Kambodži...Očekuje se da će najviši japanski diplomata na sastanku koji je planiran za sledeći četvrtak izraziti zabrinutost zbog ponovljenih upada brodova kineske obalske...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.