Dogovoreno otvaranje Kesonga

Izvor: B92, 11.Sep.2013, 09:38   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dogovoreno otvaranje Kesonga

Seul -- Severna i Juža Koreja su jutros odlučile da obnove rad zajedničke industrijske zone Kesong, koja se nalazi na teritoriji Severa i koja ne radi od aprila.

Ovo je novi znak smanjivanja tenzija između dva rivala, koje su na proleće bile na vrhuncu kada su Ujedinjene nacije dva puta pooštravale sankcije Severnoj Koreji zbog testiranja raketne tehnologije i nuklearnog oružja.

Pjongjang je na to odgovorio veoma ratobornom retorikom, pretnjama "svetim" nuklearnim ratom >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Seulu i Vašingtonu i zatvaranjem Kesonga.

Južnokorejsko ministarstvo za ujedinjenje je saopštilo da će industrijska zona Kesong, koja se nalazi odmah do teško utvrđene granice Severa i Juga, početi probni rad sledećeg ponedeljka, dok će stalno poslovanje početi posle toga.

Južnokorejske kompanije koje budu poslovale u Kesongu biće oslobođene plaćanja poreza za ovogodišnje poslovanje u toj zoni.

Dve Koreje takođe za ovaj mesec planiraju ujedinjavanje porodica razdvojenih Korejskim ratom, a prošle sedmice su obnovile "vruću liniju" između pograničnih vojnih jedinica.

Sporazum o Kesongu je objavljen nakon što su se prošlog meseca, posle sedam rundi pregovora - od kojih se jedna završila tučom između pregovarača - Pjongjang i Seul dogovorili da rade na otvaranju industrijske zone.

Kesong je bio poslednji simbol saradnje dve Koreje pre no što je Pjongjang odlučio da povuče svojih 53.000 radnika i zatvori zonu.

Ova zona je funkcionisala tako što je Južna Koreja davala menadžere i znanje, a Severna Koreja radnu snagu.
Pogledaj vesti o: Vašington

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Dogovoreno otvaranje Kaesonga

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 11.Sep.2013

Severna i Južna Koreja su jutros odlučile da obnove rad zajedničke industrijske zone Kaesong, koja se nalazi na teritoriji Severa i koja ne radi od aprila. Ovo je novi znak smanjivanja tenzija između dva rivala, koje su na proleće bile na vrhuncu kada su Ujedinjene nacije dva puta zaoštravale...

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

Dogovoreno otvaranje Kaesonga

Izvor: Akter, 11.Sep.2013

Severna i Južna Koreja su jutros odlučile da obnove rad zajedničke industrijske zone Kaesong, koja se nalazi na teritoriji Severa i koja ne radi od aprila

Nastavak na Akter...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.