Izvor: Glas javnosti, 21.Apr.2010, 07:11   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Do 2015. iranske rakete mogle bi do SAD

VAŠINGTON - Iran bi do 2015. godine mogao da bude u stanju da napravi raketu koja bi mogla da pogodi teritoriju SAD, tvrdi se u upravo objavljenom izveštaju američkog Ministarstva odbrane upućenom Kongresu.

"Uz dovoljno pomoći iz inostranstva, Iran bi verovatno do 2015. godine mogao da razvije i isproba interkontinentalnu balističku raketu sposobnu da dostigne SAD", navodi se u dokumentu sa koga je skinuta oznaka >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << tajnosti, a u koji je Rojters imao uvid. Kongresu je upućena i poverljiva verzija, navodi agencija.

"Nuklearni program Irana i njegova namera da drži otvorenom mogućnost razvoja nuklearnog oružja, centralni je deo njegove strategije odvraćanja", navodi se u izveštaju.

Rojters napominje da nije jasno da li ta procena znači da se napušta prethodna, iz maja 2009. godine, kada su obaveštajne službe navele da Teheran verovatno neće doći u posed raketa dugog dometa pre perioda 2015-2020. Zvaničnici koji su bili videli taj izveštaj, naveli su da su te procene revidirane u odnosu na ranije, po kojima se smatralo da će to biti period između 2012. i 2015. godine.

Kongresmen Ajk Skelton, predsednik odbora za oružane snage Predstavničkog doma, izjavio je da izveštaj predstavlja obiman pregled vojne situacije u Iranu.

Nastavak na Glas javnosti...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.