Đurić iz Vašingtona: Ne verujem Kurtiju; Koprca se jer je Srbija lansirala uspešnu diplomatsku ofanzivu

Izvor: B92, 12.Feb.2024, 19:20

Đurić iz Vašingtona: "Ne verujem Kurtiju; Koprca se jer je Srbija lansirala uspešnu diplomatsku ofanzivu"

Vašington -- Ambasador Srbije u SAD Marko Đurić iz Vašingtona je poručio da Kurti pokušava da obmane javnost i da prikrije da Srbi na KiM trpe ogroman pritisak.

Komentarisao je informaciju da je Centralna banka tzv. Kosova prolongirala zabranu dinara na tri meseca, odnosno uvedene su neke pogodnosti za Srbe.

"Prve asocijacije na ime Ajbina Kurtija za mene postale su nepovrenje i laži, pritisci prema Srbima koje sprovodi od kako je stupio na funkciju. Dakle, ja >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << mu ne verujem", kazao je Đurić i nastavio:

"Dok god ne vidimo da se na terenu nešto promenilo, ovo vidimo kao neku vrstu manipulacije, odosno pokušaj izvlačenja iz jedne teške međuarodne situaicje u koju je došao. Činjenica da Kurti mora na ovaj način da se koprca, nema elegantnijeg izraza za ono što pokušava da uradi, pokazuje da je Srbija uspela da lansria uspešnu diplomatsku ofanzivu koja je stavila Kurtija u položaj da mora da se pravda, da mora da iznalazi načine da umanji pritisak na sebe."

Kako je rekao, to za Srbiju nije dovoljno dok stvari na terenu ne počnu da se menjaju na bolje. Kako je Đurić rekao, Aljbin Kurti mora da prestane da remeti normalno odvijanje života Srba na KiM.

"Kurti treba da prestane da ometa srpskih škola, bolnica, osnovnih ustanova koje čine da Srbi na KiM pate zahvaljujući njegovom pritisku", rekao je Đurić.

On je i na sednici SB Un pokušao da obmane javnost da je KiM nekakva multietnička, demokratska sredina i da ta mera ima za cilj da poboljša život građana, onda je obmanuo članice SB tvrdeći da je odložio primenu te odluke na mesec dana, rekao je Đurić.

Kako je rekao, Vučić je pred SB demaskirao te laži jer je upitao zbog čega je transport sa novcem iz Srbije, koji sporovodi britanska licencirana kompanija Henderson, zaustavljen na prelazima, zbog čega nije omogućeno snabdevanje srpskih bolnica, škola i drugih ustanova i posebno je ukazao na apsurd Kurtijevih tvrdnji da mi u nekim vrećama prebacujemo novac na KiM, ilegalno, a britanska licencirana kompanija na legalan način vrši prenos valute koja je jedina legalna na teritoriji Republike Srbije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.
Pogledaj vesti o: Vašington

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.