Izvor: B92, 17.Nov.2010, 21:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Diskriminisane manje verske grupe"

Vašington -- Ustav Srbije garantuje slobodu religije, ali zakon ograničava upražnjavanje vere tako što diskriminiše manje zajednice, navodi se u izveštaju Stejt departmenta.

U Srbiiji nema državne religije, ali dominantna Srpska pravoslavna crkva i druge tradicionalne verske zajednice imaju u izvesnom smislu povlašćen položaj.

U redovnom izveštaju se navodi da je odnos srpskih vlasti prema >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << poštovanju verskih sloboda problematičan zbog Zakona o veri, kao i zato što Ministarstvo vera arbitrarno primenjuje i tumači zakon.

"Policijske istrage u slučajevima govora mržnje i vandalizma uglavnom su bile spore i bez konačnih rezultata", napominje se u izveštaju, ali i ukazuje da je, zbog povezanosti religije i nacije, nekada teško razdvojiti šta je bio motiv incidenta.

I dalje se smanjuje broj prijavljenih slučajeva nasilja ili diskriminacije zasnovane na verskoj pripadnosti. Vođe manjinskih verskih zajednica, međutim, i dalje izveštavaju o aktima vandalizma, primerima govora mržnje, fizičkim napadima i negativnim napisima u štampi.

I dalje ima sporadičnih slučajeva da zvaničnici daju javne negatiivne izjave o manjinskim verskim grupama.

U izveštaju se ocenjuje se da Srpska pravoslavna crkva ima povlašćen tretman i podseća da vlada subvencioniše plate njenih sveštenika u inostranstvu.

Zakon priznaje se sedam "tradicionalnih" verskih zajednica, pored SPC, tu su Rimokatolička crkva, Islamska zajednica i Jevrejska zajednica, kao i Slovačka evangelistička crkva, Reformatorska hrišćanska crkva i Evangelistička hrišćanska crkva.

"Iako Grčka i Ruska pravoslavna crkva nisu bile registrovane, bile su priznate od vlasti i delovale su slobodno. Međutim, vlasti nisu priznale ostale pravoslavne crkve uprkos pokušajima Makedonske i Crnogorske pravoslavne crkve da budu priznate. Zvaničnici Ministarstva vera ranije su izjavili da se ove grupe ne mogu registrovati zato što u svojim imenima sadrže reč 'pravoslavna' koja postoji u već priznatoj crkvi", piše u izveštaju.

Zvaničnici Ministarstva su izjavili da je to posledica unutrašnjeg raskola u koji država ne može da se meša.

Do kraja perioda na koji se izveštaj odnosi bilo je 16 registrovanih "netradicionalnih" zajednica. Neke su registrovane kao "verske organizacije", umesto kao "verske zajednice", što im ne daje ista prava.

Ministarstvo i dalje odbija registraciju Lige baptista, pokreta Hare Krišna, Pentekostalne crkve i Protestantske evangelističke crkve iz Subotice.

"Nevladine organizacije tvrde da je odbijanje vlasti da registruje manjinske verske zajednice signalizovalo da će tolerisati napada na ove grupe. Iako su nevladine organizacije i verske grupe primetile poboljšanja, odgovor policije na vandalizam i druge akte nasilja protiv verskih grupa retko je dovodio do happšenja, podizanja optužnica ili rešavanja incidenata na neki drugi način", navedeno je u izveštaju.

Kao i tokom prethodnih perioda bilo je izveštaja o tome da su pojedini zvaničnici kritikovali manjinske verske grupe koristeći pežorativne termine kao što su "sekte", "satanisti" i "devijanti", kaže se u tekstu.

U izveštaju se pominje i da je zamenik premijera i ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić govorio u januaru na Fakultetu za nacionalnu bezbednost "o takozvanom destruktivnom uticaju koji 'sekte' i 'kultovi' imaju po bezbednost i stabilnost zemlje i da je rekao da će policija učiniti sve da spreči štetne posledice tih grupa".

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Stejt department: Ustav Srbije garantuje slobodu vere

Izvor: Blic, 17.Nov.2010

Ustav Srbije garantuje slobodu vere, ali zakon ograničava upražnjavanje vere jer diskriminiše neke verske grupe, a nekima uskraćuje pravni status, navodi se u danas objavljenom godišnjem izveštaju Stejt departmenta o slobodi religije u svetu. ..U Srbiiji nema državne religije, ali dominantna Srpska...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.