Danijel Server: Zašto sam ugostio Vučića, i šta mu i dan danas zameram

Izvor: Blic, 12.Jun.2015, 12:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Danijel Server: Zašto sam ugostio Vučića, i šta mu i dan danas zameram

Politički analitičar iz Vašingtona i ekspert za Balkan Danijel Server tvrdi da Srbija mora da promeni neutralni stav koji trenutno zastupa ukoliko želi da napreduje.

Server piše kako je pretrpeo oštre kritike zato što je ugostio Vučića na univerzitetu "Džons Hopkinks" u Vašingtonu.

"Mnogi su mi zamerali što je premijer Srbije održao govor na tom unierzitetu, smatrajući da sam se >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << time složio sa njegovi političkim potezima, kako sadašnjim, tako i prošlim. Vučić nije savršen, i ja to znam, ali su njegove greške iz prošlosti ostale baš tamo, u prošlim vremenima", napisao je Server.

Politički analitičar smatra da je premijer pružio jedan nagoveštaj svetlije budućnosti zemlje koju vodi, ali da za to mora da načini nekoliko krupnih koraka, pre svega da odustane od upornog stava političke neutralnosti i nezameranja.

"Neutralnost ili nesvrstanost je izgubila svoje značenje još pre 25 godina. Sve balkanske države su se već jasno orijentisale ka Briselu, ostavivši Srbiju opkoljenu zemljama članicama NATO i EU, i onima koje to žarko žele da postanu. Mnogi su održali dobre bilateralne odnose sa Rusijom, uprkos tome što su joj uvele sankcije zbog ukrajinske krize. Srbija je jedina koja je odbila da Rusiji uvede sankcije, iako je odavno istakla kandidaturu za članstvo u EU", piše Server.

Server predlaže nekoliko ključnih koraka koji bi Srbiju naveli da odustane od svog tradicionalnog "nesvrstanog stava".

Vašingtonski analitičar ne poriče da je Srbija u mnogome napredovala od pada režima Slobodana Miloševića, te da je na putu demokratije i privlačenja stranih investitora. Ipak, Danijel Server ističe "tromost" u reformama dve ključne oblasti: slobodi medija i vladavini prava.

Što se tiče slobode medije, Server navodi da u Srbiji postoji problem "neformalnih pritisaka i autocenzure", ispoljene u vidu prorežimskih urednika i straha od gubitka vrednog državnog sponzorstva u slučaju kritike vlasti.

"Političari u Srbiji neretko kritikuju medije, što neodoljivo podseća na period vladavine Slobodana Miloševića. Mediji moraju da imaju mnogo više slobode da kritikuju vlast bez straha od bilo kakve odmazde vladajuće strukture", jasan je Danijel Server.

Što se tiče vladavine prava, Srbija u tom aspektu pati od dve boljka: sporosti i manjka nezaviznosti. Trgovinski sporovi mogu da traju po nekoliko decenija, dok su tajkuni i ratni kriminalci često pod zaštitom države. Server kritikuje i to što "država Srbija štiti ubice američkih Kosovara braće Bitići".

"Sudovi moraju da pođu kros proces detaljne liberalizacije i da budu ohrabreni u gonjenju krivaca, koji god oni bili, i privedu ih pred lice pravde", rekao je Server.

Srbija je i te kako zavisna od ruskog gasa, a to će sve više biti i u budućnosti kako se državne rezerve budu trošile. Server podvlači da su Srbiji potrebna alternativna rešenja. Kao teoretske opcije, analitičar predlaže uvoz gasa iz Katara, Libije (kroz Italiju), Azerbejdžana, Hrvatske, Izraela i Kipra.

"Izvor obnovljive energije takođe može da bude od velikog značaja. Srbija se nada da će privući investiciju iz 'Dženeral elektika', koji bi finansirao izgradnju vetroturbina širom zemlje", podseća Server.

Stručnjak navodi da Srbija, iako se nalazi u samom srcu Blakana, i dalje nije dobro povezana sa ostalim državama, naročito sa područjem Mediterana. Server sugeriše da bi najkraće i najbolje rešenje za taj problem bila izgradnja puta koji bi povezivao Drač, Prištinu i Niš, a koji bi finansirala Evropska unija. Ipak, prepreku ovom projetktu predstavljaju velike političke tenzije između Srbije i kosovskih odnosno albanskih vlasti.

Server podseća da je Srbija potpisnica Partnerstva za mir i da ima aktivno saradnju sa Nacionalnom gardom Ohaja. Ipak, Srbija se nije ugledala na zemlje u regionu, koje su razvile vojnu saradnju sa vojskom SAD i NATO alijanse. Server predlaže saradnju vojske sa alijansom na određenim nivoima, recimo u saradnji srpskog vojnog medicinskog korpusa, o kojem je čuo samo reči hvale, sa američkim.

"To bi bio korak u pravom smeru, pogotovo ukoliko Srbija reši da u tom poduhvatu učestvuje ne samo ljudstvom, već i helikopterima", rekao je Server.

Druga mogućnost koju vašingtonski analitičar navodi jeste potpisivanje Akcionog plana o pristupanju NATO alijansi, ali smatra da bi Srbija naišla na dve velike prepreke na tom putu. Prva je aktivno protivljenje Moskve, a druga je negodovanje velike većine stanovnika.

"Ipak, ukoliko zvanični Beograd zaista želi da Srbija uđe u NATO, onda je to ostvarivo. Kada NATO paktu pristupe Crna Gora, Finska i Švedska, neće biti nikakvog strateškog smisla da se Srbija drži van alijanse. Nesvrstanost jednostavno nije u modi", piše Server i dodaje da bi "Srbija napravila dobar korak ka učvršćivanju regionalne bezbednosti ukoliko bi NATO snagama dozvolila prristup vojnoj bazi na jugu zemlje".

"Srbija ima važnu ulogu u kreiranju bezbednosti u BiH i na Kosovu, gde živi dosta srpske populacije, o kojoj Beograd s pravom vodi računa. Milorad Dodik teži nezavisnoj Republici Srpskoj, ali to se neće dogoditi, i svi moraju biti svesni toga. Nezavisnost Republike Srpske značila bi potpuno islamizovanu BiH, koju ni Srbija ni Hrvatska ne žele za suseda", ocenjuje Danijel Server.

Analitičar smatra da Srbija mora da se "otrgne od Dodika i njegove politike", i govori da za to nema bolje prilike od 20. godišnjice masakra u Srebrenici, koji se obeležava u julu. Tada bi Vučić mora da se izvini u ime Srbije i izrazi duboko žaljenje zbog žrtava.

Server piše kako je trpeo velike kritike što je Vučića pozvao da govori na univerzitetu "Džons Hopkins", pre svega zbo nacionalističkih izjava koje je premijer Srbije davaou prošlosti.

"Vučić je u prošlosti izgovorio nešto što smatram odvratnim. Tu pre svega mislim na izjavu: 'Ubijte jednog Srbina, mi ćemo stotinu muslimana'". Analitičar je dodao da je obeležavanje 20. godišnjice masakra u Srebrenici idealna prilika da Vučić povuče reči koje je izgovorio za govornicom skupštine Srbije 20. jula 1995. godine.

Što se situacije sa Kosovom tiče, stvari su trenutno u "povuci-potegni" fazi. Uz savetodavnu ulogu Evropske unije, Beograd i Priština su uspeli da sklope određene dogovore i uspostave konsenzus oko osnivanja kosovskih institucija. Ipak, Server piše da delovi sporazuma još nisu u potpunosti implementirani, te da će njihovo kompletno ostvarivanje predstavljati značajan korak bliže članstvu Srbije u EU.

"Doći će dan kada će Srbija morati da prizna Kosovo kao nezavisnu i suverenu državu sa kojom će uspostaviti diplomatske odnose. Jedna od 23 članice EU koje su priznale Kosovo sigurno će blokirati ulazak Srbije u Uniju ukoliko ne prizna nezavisnost svoje nekadašnje pokrajine. Priznanje bi znatno smanjilo bezbednosne rizike, s obzirom da bi značilo i povlačenje NATO trupa sa te teritorije. Srbija je zemlja koja je ponosna na svoju istoriju. Ali ono što tim ljudima treba jeste da se koncentrišu na budućnost. Za to imaju pregršt prilika", završio je svoju analizu Danijel Server.

Nastavak na Blic...






Povezane vesti

Server: Vučić mora da se odrekne neutralnosti

Izvor: SEEbiz.eu, 12.Jun.2015

BEOGRAD - Politički analitičar iz Vašingtona i ekspert za Balkan Danijel Server tvrdi da Srbija mora da promeni neutralni stav koji trenutno zastupa ukoliko želi da napreduje...Server piše kako je pretrpeo oštre kritike zato što je ugostio Vučića na univerzitetu "John Hopkinks" u Washingtonu,...

Nastavak na SEEbiz.eu...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.