DODELJENE NAGRADE PULICER

Izvor: Kurir, 19.Apr.2011, 12:27   (ažurirano 02.Apr.2020.)

DODELJENE NAGRADE PULICER

VAŠINGTON - Los Anđeles tajms je osvojio Pulicerovu nagradu za novinarski doprinos javnom interesu zbog niza članaka u kojima je razotkrio kako su političari u radničkom gradiću Bel, u Kaliforniji, sebi namicali ogromne zarade.

List je naveo kako su gradski zvaničnici dizali poreze na svojinu i druge dažbine kako bi mogli da isplaćuju zarade.

Posle objavljivanja tog teksta, neki lokalni čelnici su otpušteni, a neki uhapšeni.

Nedeljnik Tajms je osvojio >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << Pulicera za fotografiju, a Njujork tajms dve Pulicerove nagrade za međunarodno izveštavanje i za komentar.

Žiri je odlučio da ipak ne dodeli nagrade u kategoriji udarnih vesti za 2010. godinu, i pored puno izveštaja o zemljotresu na Haitiju i isticanju nafte u Meksički zaliv.

Neprofitna Propublika osvojila je nagradu za nacionalno izveštavanje. Njeni reporteri Džes Ejzinger i Džejk Bernstin su pisali o praksama Vol strita koje su doprinele privrednoj krizi.

Ove godine pravila dodele Pulicerove nagrade su nešto izmenjena, i obuhvataju sva raspooložiiva novinarska oruđa uključujući video, tabele i multimedijsku prezentaciju

Pulicerova nagrada se dodeljuje svake godine za najbolja ostvarennjau novinarstvu, književnosti i muzici.

Prvi put dodeljena 1917. godine, nagrada je nazvana po Džozefu Puliceru, novinskom magnatu poreklom iz Mađarske. Od novca koji je zaveštao pred smrt, na njujorškom Univerzitetu Kolumbija je 1912. godine osnovana novinarska škola.

Nastavak na Kurir...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.