Izvor: Blic, 24.Dec.2017, 14:50   (ažurirano 02.Apr.2020.)

DA SE SAD OKRENU BALKANU Američki kongresmen predlaže "DEJTON 2"

Američki kongresmen i nekadašnji gradonačelnik Dejtona Majkl R. Tarner u pismu državnom sekretaru SAD Reksu Tilersonu ukazao je "na preku potrebu da se Vašington okrene regionu Balkana i preuzme vodeću ulogu u procesu pomirenja", i predložio potpisivanje "Dejtona 2".

- Prošle sedmice smo obeležili 22. godišnjicu potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma, dogovora koji je okončao višegodišnje krvoproliće >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << i stvorio preduslove za trajni mir u Bosni i Hercegovini. U to vreme bio sam gradonačelnik Dejtona i iz prve ruke bio svedok kako američka diplomatija za istim stolom okuplja suprotstavljene strane - naveo je Tarner u pismu Tilersonu datiranom 19. decembra, prenosi portal Klix.ba. On je šefa Stejt departmenta obavestio kako strahuje da je ugrožen mir postignut u Dejtonu.

- Sada je ključni period za region i SAD moraju da ponovo preuzmu vođstvo i pomire suprotstavljene - naveo je Tarner.

Dodao je da je budućnost Bosne i Hercegovine od ključne važnosti ne samo za Balkan, već i za Evroaziju.

- U decembru prošle godine Ustavni sud je izglasao da aktuelni Izborni zakon nije u skladu s Ustavom u pogledu etničkih manjina. Parlament BiH mora brzo da osigura izmene tog zakona do izbora u oktobru 2018. Neuspeh u tome će skoro sigurno izložiti opasnosti mir koji traje već više od dve decenije - ocenio je Tarner.

On je predložio da SAD budu domaćini potpisivanja nove verzije Dejtonskog sporazuma.

- Srbi, Bošnjaci, Hrvati i ostali samo putem američkog liderstva mogu da žive zajedno u miru i osiguraju slobodu i jednaka prava svim narodima. Ne smemo da dozvolimo da taj ionako nestabilan region sklizne u nered jer protivnici demokratije jedva čekaju da iskoriste haos - naveo je američki političar.

On je u pismu državnom sekretaru dodao i to da su SAD dužne da podrže mir do kojeg su pomogli da dođe 1995. godine.

- Naša nacija može da potvrdi posvećenost demokratiji širom sveta vodeći Bosnu i Hercegovinu kroz ovog problematično vreme. Rado ću podržati Vas i Vaš tim u ovom ključnom poduhvatu - stoji na kraju pisma američkog kongresmena.

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.