Čekajući odluku MMF-a

Izvor: RTS, 23.Feb.2015, 01:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Čekajući odluku MMF-a

Bord direktora MMF-a u ponedeljak u Vašingtonu treba da odluči da li će sa Srbijom sklopiti aranžman iz predostrožnosti. Predsednik Vlade očekuje pozitivnu odluku, koja će biti potvrda da je Srbija na dobrom putu u primeni reformi. Aranžman s MMF-om je signal za investitore da je Srbija sigurna i stabilna zemlja.
Pre tri meseca Srbija >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << je dobila zeleno svetlo za novi sporazum sa MMF-om, nakon što su se u Beogradu detaljno dogovorili o svim merama. Ipak, konačnu reč ima vrh MMF-a koji će u ponedeljak u Vašingtonu odlučiti da li će to biti aranžman iz predostrožnosti od tri godine i, kako je najavljeno, uz mogućnost korišćenja milijarde evra kredita. Beograd očekuje pozitivnu odluku, ali ne radi novca.

"Zaboravite taj novac, to ne radimo zbog novca. To radimo zbog programa i plana koji smo napravili. To što ćemo imati milijardu koju možemo da iskoristimo, uopšte nam nije potrebno. Do juna ili jula nama novac nije potreban, osim za 'rollover', odnosno za vraćanje starih kredita kroz uzimanje novih. Aranžman sa MMF-om nam je potreban zbog sigurnosti, investicija, za odobrenje plana za budućnost, za garancije da se Srbija nalazi na sigurnom putu", ističe predsednik Vlade Aleksandar Vučić.
Taj put, ipak, predviđa i obaveze Srbije: smanjenje deficita, zaustavljanje rasta javnog duga, restrukturiranje javnih preduzeća.
"Da bi se ispunile obaveze iz aranžmana sa MMF-om biće potrebeno da Vlada prvo štedi, pre svega na platama i penzijama, a da zatim sprovede opšte reforme u javnim preduzećima. To su do sada bila žarišta našeg deficita i našeg javnog duga", ističe Vladimir Vučković iz Fiskalnog saveta.
Osim ekonomske stabilnosti, predstavnici MMF-a su izjavili da aranžman treba da omogući smanjenje troškova u javnom sektoru, rast privatnog sektora i otvaranje novih radnih mesta. Prvi izazov biće svakako sređivanje državne kase.
Premijer Vučić objašnjava da je planirani deficit za 2015. oko milijardu i po evra, što je mnogo manje nego u prethodnim godinama, a kako kaže, mogao bi da bude i manji od planiranog.
"Već dogodine, deficit morati da se spušta, Vlada Srbije neće biti zadovoljna sve dok deficit ne spadne na 500 miliona evra", ističe premijer Vučić.
Ukoliko odluka bude pozitivna, MMF će na svaka tri meseca kontrolisati dokle se stiglo sa sprovođenjem dogovorenih mera.
"To znači, prvo, da su ciljevi ambiciozni, da nisu lako dostižni, a i da MMF želi da se uveri da će Vlada od samog starta biti odgovorna, da će aranžman koji je dobro zapisan biti sprovodiv i u praksi", ističe Vladimir Vučković.
Iskustvo koje smo do sada imali sa MMF-om govori da oni ne gledaju kroz prste. Od 2000. godine Srbija je imala tri aranžmana sa MMF-om, ali je samo jedan doveden do kraja, i to sa mnogo poteškoća.
Glavni problemi bili su ti što je Srbija iz političkih razloga odstupala od dogovorenog i trošila više nego što je imala.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.