Čavušoglu otkrio kakav pritisak trpe od Amerike: Žele naš S-400

Izvor: B92, 08.Maj.2023, 19:17

Čavušoglu otkrio kakav pritisak trpe od Amerike: Žele naš S-400

Vašington od Turske traži pristup protivvazdušnom sistemu S-400 ruske proizvodnje.

Ovo nije prvi put da je Amerika postavila ovakav zahtev Turskoj, saopštio je ministar spoljnih poslova Turske Mevlut Čavušoglu. Zahtev je upućen Ankari sa nadom da će dobijeni podaci biti dostavljeni Ukrajini.

Čavušoglu je o ovoj temi govorio na turskoj televiziji, nakon čega ga je list Haberturk citirao u svom članku. Turski ministar spoljnih poslova je najavio da >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Turska ne može da ispuni zahteve Amerike, jer bi to narušilo njen autoritet, suverenitet i nezavisnost.

Čavušoglu je posebno naglasio reč suverenitet, rekavši da američki zahtev "direktno utiče na njega".

Iz intervjua sa turskim ministrom spoljnih poslova jasno je i da je Vašington "dao druge predloge" koji takođe direktno "utiču na njihov suverenitet", prenosi bulgarianmilitary i dodaje da je turski ministar pomenuo još jedan "američki skandal", odnosno, zahtev da se turski S-400 direktno isporuče Ukrajini, ali da je Ankara to odbila.

Krajem prošle godine Ankara je zvanično saopštila da je turski sistem S-400 dostigao operativnu borbenu gotovost.

Hulusi Akar, ministar odbrane Turske, saopštio je 23. novembra za NTV da je turski S-400 spreman za upotrebu u bilo kom trenutku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.
Pogledaj vesti o: Vašington

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.