Čavesova kći u Savetu bezbednosti UN

Izvor: Politika, 24.Sep.2014, 13:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Čavesova kći u Savetu bezbednosti UN

Vašington zazire od Venecuele koja će dobiti mesto u najvišem telu Ujedinjenih nacija

Socijalistička Venecuela dobila je podršku Latinske Amerike za nestalno mesto u Savetu bezbednosti UN, što se smatra velikim diplomatskim trofejom, koje je Karakasu izmicalo dok je na čelu države bio pokojni Ugo Čaves.

Dok je bio zdrav, Čaves je svojom antiameričkom retorikom izazivao ovacije na jesenjim otvaranjima Generalne skupštine UN. I danas se prepričava njegov >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << nastup na Ist Riveru 2006. kada je američkog predsednika Džordža Buša nazvao đavolom, zbog čega se vazduh oko govornice „osećao na sumpor” .

Kći ovog nenadmašnog govornika, Marija Gabrijela Čaves, imaće verovatno priliku da sledeće dve godine u Savetu bezbednosti pokaže da li je nasledila talenat svoga oca. Ona je od strane sadašnjeg predsednika Venecuele nedavno imenovana za ambasadora pri UN, pa bi u Savetu bezbednosti čak sedela pored američke ambasadorke u UN Samante Pauer, s obzirom na to da su Venecuela i SAD po abecedi jedna pored druge, pa su tako raspoređene i stolice za predstavnike zemalja. Iako nestalne članice SB nemaju pravo veta, niko im ne brani da se upuštaju u debatu, a poznato je da kćerka Čavesa, njegova ljubimica koja ga je i ranije pratila na zvaničnim putovanjima, nema dlake na jeziku.

Vašington za sada nije uspeo da razradi taktiku kako da spreči ulazak Venecuele u Savet bezbednosti, konstatuje „Vašington post”. Ovo mesto izmaklo je Karakasu 2006. posle Čavesovog govora o đavolu oličenom u američkom predsedniku. Tada je američka diplomatija izlobirala grupu zemalja da podrži Gvatemalu umesto Venecuelu. Posle 47 rundi glasanja na Generalnoj skupštini UN , nijedna od dve zemlje nije uspela da sakupi potrebnu dvotrećinsku većinu. Obe su se povukle i ustupile mesto Panami kao kompromisnom rešenju.

Ovoga puta region je jednoglasno stao iza venecuelanske kandidature, a šanse Vašingtona da preokrene ishod na konačnom glasanju u Generalnoj skupštini UN su, po proceni američkih analitičara, minimalne.

Ako sledećeg meseca dve trećine od 193 članica UN glasaju za Venecuelu, predstavnik ove zemlje imaće svoje mesto sledeće dve godine u najvišem telu UN, jedinom čije odluke imaju obavezujuću snagu.

U višemesečnim demonstracijama protiv sadašnjeg predsednika Nikolasa Madura stradalo je više od četrdesetoro ljudi, ali dok Vašington tvrdi da je vlast primenila oštru represiju protiv demonstranata, Karakas odgovara da su opozicioni lideri strani plaćenici. I demonstranti su primenili prekomerno nasilje, svedoče očevici, a njihova je namera da sruše vlast kako bi se SAD i multinacionalne kompanije ponovo domogle izvorišta nafte kojima Venecuela obiluje.

Kako će izgledati debate u Savetu bezbednosti naredne dve godine?

Pojedine američke analitičare brine to što je Venecuela „bliski saveznik sa zemljama koje krše ljudska prava i izazivaju humanitarne katastrofe”.

Venecuela je prijatelj sa gotovo svim zemljama protiv kojih je Vašington uveo sankcije, pa će, iako nema pravo veta, Karakas pružiti retoričku podršku Rusiji u njenoj borbi protiv zapadnih zemalja. Karakas je jedan najvećih kupaca ruskog oružja, Maduro od početka odlučno podržava sirijskog predsednika Bašara el Asada, a pre neki dan kritikovao je odluku Baraka Obame da otpočne napade na položaje islamskih ekstremista u Siriji. Maduro je okrivio Vašington što je podrškom Asadovim protivnicima izazvao stvaranje Islamske države.

Svi ti i još mnogo drugih argumenata dobiće u Savetu bezbednosti još jedan jak glas ukoliko Venecuela uspe da postane članica ovog tela. A ako je kći povukla očevu narav, dinamika ovog tela postaće svakako mnogo žustrija i slikovitija.

Zorana Šuvaković

objavljeno: 24.09.2014.
Pogledaj vesti o: Vašington

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.