CVETKOVIĆ: U SRBIJI NEMA POLITIČKE NESTABILNOSTI

Izvor: Kurir, 19.Apr.2011, 19:42   (ažurirano 02.Apr.2020.)

CVETKOVIĆ: U SRBIJI NEMA POLITIČKE NESTABILNOSTI

VAŠINGTON - Premijer Mirko Cvetković izjavio je u Vašingtonu da politička stabilnost u Srbiji nije ugrožena nedavnom rekonstrukcijom vlade i zahtevima opozicije za raspisivanje vanrednih parlamentarnih izbora.

"Stabilnost vlade nije ugrožena potezima opozicije jer postoji čvrsta parlamentarna većina koja podržava vladu", rekao je Cvetković u razgovoru sa predstavnicima američkih kompanija, koje je pozvao >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << da bez straha ulažu u Srbiju.

Decembar, na kojem deo opozicije insistira kao krajnjem roku za održavanje parlamentarnih izbora, rezervisan je, prema Cvetkovićevim rečima, za nešto drugo - suštinski korak koji Srbija treba da napravi u procesu evrointegracija, odnosno dobijanje statusa kandidata za članstvo u EU i datuma početka pregovora.

Odgovarajući na pitanja predstavnika američke poslovne zajednice o koristima koje će potencijali investitori SAD imati u nastavku napredovanja Srbije u procesu evrointegracija, Cvetković je objasnio da su te pogodnosti višestruke i da će se manifestovati, pre svega, na zakonodavnom planu i unapređenjem klime za poslovanje.

Na sastanku, koji su organizovale kompanije "Majkrosoft" i "Ju-es-stil", Cvetković je istakao da je Srbija danas sasvim neopravdano talac negativne reputacije koju je stekla 90-ih godina prošlog veka, i da je iz nekadašnjeg proizvođača regionalne nestabilnosti izrasla u ključnog činioca stabilnosti i saradnje na zapadnom Balkanu.

Premijer Cvetković je učesnicima sastanka predočio rezultate njegovog višednevnog boravka u Vašingtonu u okviru prolećnog zasedanja Svetske banke i Međunarodnog monetarnog fonda i poručio da će te dve međunarodne finansijske institucije nastaviti da podržavaju razvoj Srbije i u budućnosti.

Odgovarajući na pitanja, Cvetković je objasnio da su najveći ekonomski problemi sa kojima se Srbija suočava nezaposlenost i inflacija, koja je u najvećoj meri posledica rasta cena prehrambenih proizvoda.

"Nadam se, međutim, da će u budućnosti hrana postati naša nafta, pošto već proizvodimo znatno više hrane nego što je trošimo, a na tom polju svi naši kapaciteti još nisu iskorišćeni", rekao je Cvetković.

Potpredsednik vlade Božidar Đelić predočio je učesnicima sastanka mere koje Srbija preduzima kako bi unapredila svoj obrazovni sistem i stepen tehnološkog razvoja i sprečila odliv mozgova. 

Sastanku su, pored "Majkrosofta" i "Ju-es-stila", prisustvovali predstavnici kompanija "PNJC", "NCR", "Motorola", "Los Alamos teknikal asosiejšn", "Medtronik" i drugih firmi iz oblasti visokih tehnologija, kao i predstavnici više poslovnih asocijacija.

Premijer Cvetković se danas sastao i sa zvaničnicima organizacije "US aid", čime je završio višednevnu posetu Vašingtonu.

Nastavak na Kurir...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.