CSIS: Kina nastavila izgradnju istraživačke stanice na Antarktiku

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 19.Apr.2023, 07:11

CSIS: Kina nastavila izgradnju istraživačke stanice na Antarktiku

Centar za strateške i međunarodne studije (CSIS) sa sedištem u Vašingtonu saopštio je da, na osnovu novih satelitskih snimaka koje je prikupio, Kina povećava svoje prisustvo na Antarktiku nastavkom izgradnje istraživačke stanice na tom kontinentu.

Satelitski snimciji, kako navode iz CSIS, pokazuju da je izgradnja nastavljena po prvi put od 2018. godine, na petoj stanici te zemlje u južnom polarnom regionu, preneo je Rojters.

Peking nastoji da razvije nove brodske >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << rute ka Arktiku i proširi svoja istraživanja na Antarktiku, ali zapadne vlade brinu se da bi sve veće prisustvo Kine u polarnim regionima moglo da obezbedi njenoj vojsci bolje uslove za nadzor, navodi britanska agencija.

Očekuje se da će u novoj stanici, na takozvanom Neiskazivom ostrvu u blizini Rosovog mora, biti i opservatorija sa satelitskom zemaljskom stanicom i trebalo bi da pomogne Kini da ''popuni veliku prazninu'' u mogućnostima pristupa kontinentu, navodi se u izveštaju CSIS.

CSIS je koristio satelitske snimke snimljene u januaru da identifikuje novoizgrađene objekte, privremene zgrade, platformu za helikoptere i temelje za veću glavnu zgradu na stanici od 5.000 kvadratnih metara, a procenjuje se da bi izgradnja svih projekata mogla da bude završena do kraja godine.

Stanica je dobro pozicionirana za prikupljanje obaveštajnih podataka o signalima nad Australijom i Novim Zelandom i telemetrijskih podataka o raketama lansiranim iz novog australijskog svemirskog centra Arnhem, navodi se u saopštenju CSIS i dodaje da se očekuje da će stanica takođe uključivati pristanište za kineske ledolomce Ksuelong.

Prema Ugovoru o Antarktiku iz 1959. godine, čiji je Kina potpisnica, aktivnosti na kontinentu su ograničene na ''miroljubive svrhe''.

Vojnom osoblju je dozvoljeno da sprovodi naučna istraživanja, ali im je zabranjeno postavljanje baza, izvođenje manevara ili testiranje oružja.

U izveštaju Pentagona iz 2022. navodi se da je nova antarktička infrastruktura Kine verovatno delimično namenjena jačanju izgleda navodnog budućeg eksploatisanja prirodnih resursa i pomorskog pristupa.

Kina odbacuje tvrdnje da te stanice koristi za špijunažu, navodi Rojters.
Pogledaj vesti o: Vašington

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.