Bušati: Albanija je BEDEM protiv RUSKOG UTICAJA na Balkanu

Izvor: Blic, 20.Apr.2017, 10:54   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Bušati: Albanija je BEDEM protiv RUSKOG UTICAJA na Balkanu

Albanski ministar inostranih poslova Ditmir Bušati, koji boravi u Vašingtonu, tvrdi da je Albanija država sa najrazvijenijom demokratijom na Zapadnom Balkanu i "bedem" ruskom uticaju na Srbiju, Crnu Goru, Makedoniju, BiH i Hrvatsku.

Bušati je, međutim, izbegao da odgovori na pitanje predsednika američkog-nemačkog Maršalovog fonda Karena Donfilda da objasni izjavu albanskog premijera Edi Rame o ujedinjenju Albanije i Kosova u slučaju da Tirana ne bude primljena u >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << članstvo EU.

Na direktno pitanje da li ujedinjenje Kosova i Albanije znači početak formiranje "Velike Albanije", Bušati kaže: - Albanija ima odlično strateško partnerstvo sa Kosovom. Ja ne mogu reći ništa više od toga.

Šef albanske diplomatije negirao je da postoji "tiranska platforma" Albanaca u Makeodniji, kao i da se Tirana meša u unutrašnje poslove te zemlje.

Bušati tvrdi i da je pogrešno tu platformu Albanaca u Makedoniji zvati "tiranskom", ne negirajući, međutim, istovremeno da je Tirana "prijateljskim savetima" pomogla Albancima u Makedoniju u pripremanju te platforme.

- Nije tačno da postoje tiranska platforma. Postoji platforma za razgovor albanskih političkih čelnika sa (Nikolom) Gruevskim i (Zoranom) Zaevim. Postojao je i sorazum sa Gruevskim, koji je on odbio iz razloga koji nemaju veze sa Albanijom, Tiranom ili premijerom (Edijem) Ramom - rekao je Bušati, prenela je MTV.

On tvrdi da se Albanija nikada nije mešala u unutrašnje stvari Makedonije.

- Mi smo vrlo oprezni i u savetovanju i to činimo na prijateljski način, na primer, da se ne reaguje na ulične provokacije, jer Makedonci su takođe naši prijatelji - rekao je šef albanske diplomatije.
Pogledaj vesti o: Vašington

Nastavak na Blic...






Povezane vesti

"Albanija je bedem ruskom uticaju na Z. Balkanu"

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 20.Apr.2017

Albanski ministar inostranih poslova Ditmir Bušati, koji boravi u Vašingtonu, tvrdi da je Albanija država sa najrazvijenijom demokratijom na Zapadnom Balkanu i "bedem" ruskom uticaju na Srbiju, Crnu Goru, Makedoniju, BiH i Hrvatsku...Bušati je, međutim, izbegao da odgovori na pitanje predsednika...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.