Brnabićeva sa kongresmenima iz srpskog kokusa i senatorkom Šahin

Izvor: RTS, 24.Jul.2018, 20:06   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Brnabićeva sa kongresmenima iz srpskog kokusa i senatorkom Šahin

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić doputovala je u Vašington, gde je imala više susreta sa članovima američkog Kongresa, sa kojima je razgovarala o sveukupnim bilateralnim odnosima Srbije i SAD.
Ana Brnabić se u Vašingtonu sastala sa kongresmenima Tedom Poom i >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Emanuelom Kliverom, kopredsedavajućima srpskog kokusa.

U srdačnom razgovoru, Brnabićeva se zahvalila na njihovom angažovanju u srpskom kokusu i promovisanju i afirmisanju tema i pitanja od značaja za Srbiju.
"Upravo je obeležavanje jubileja, 100 godina od podizanja srpske zastave ispred Bele kuće, potvrda istorijskih veza i prijateljstva naše dve zemlje i dva naroda", istakla je premijerka.
U razgovoru je zaključeno da je dalje unapređenje odnosa Srbije i SAD u zajedničkom interesu dve zemlje, saopštila je vladina Kancelarija za saradnju sa medijima.
Predsednica Vlade posebno je zahvalila kongresmenu Tedu Pou, koji je kopredsedavajući srpskog kokusa od januara 2013. godine, na posvećenom angažovanju u unapređenju odnosa dve zemlje.
"Vaša promocija istorijskog partnerstva i savezništva Srbije i SAD u američkom Kongresu i u javnosti, izuzetno je važna za dalje jačanje naših veza", naglasila je Brnabićeva.
Zahvalila je i kongresmenu Kliveru, koji se kao član američke Komisije za Prvi svetski rat, zalaže za jačanje kulturne i istorijske saradnje.
U susretu sa kongresmenima Poom i Kliverom, razgovaralo se o unapređenju ekonomske saradnje i privlačenju američkih investicija.
Kongresmen Kliver, koji je ranije bio gradonačelnik Kanzas sitija i tokom osmogodišnjeg mandata ostvario važne rezultate na polju ekonomskog razvoja grada, rekao je da planira posetu Srbiji sa grupom američkih kompanija sa sedištem u Kanzas sitiju, u cilju jačanja ekonomske i privredne saradnje.

Premijerka je uputila poziv Pou i Kliveru, da posete Srbiju do kraja godine.
U nastavku posete, predsednica Vlade Srbije sastala se sa senatorkom Džejn Šahin, članicom Spoljnopolitičkog komiteta Senata i Podkomiteta za Evropu.
U razgovoru sa Brnabićevom, senatorka Šahin je istakla da je region Zapadnog Balkana izuzetno važan za SAD.
Brnabićeva i Šahinova su razgovarale o aktuelnim ekonomskim temama u regionu i podršci koju SAD pružaju Zapadnom Balkanu.
Šahinova je naglasila da Sjedinjene Države podržavaju nastavak reformi i stabilnost regiona i njegovu evropsku perspektivu.
"Srbija je zahvalna na podršci SAD u procesu evropskih integracija", istakla je premijerka i naglasila da je članstvo u EU ključni spoljnopolitički cilj.
Brnabićeva se sastala i sa senatorom Džejmsom Rišom, koji je takođe član Spoljnopolitičkog komiteta Senata, a razgovarali su o aktuelnim političkim temama na Zapadnom Balkanu i unapređenju odnosa Sjedinjenih Država i Srbije.
Predsednica Vlade je u razgovorima istakla da je Srbija otvorena za partnerski dijalog sa SAD.
"Posebno želim da istaknem važnost zadržavanja postojećeg obima snaga Kfora na Kosovu i Metohiji, kao i američkog učešća u toj misiji, u cilju zaštite srpske zajednice i očuvanja stabilnosti na Kosovu i Metohiji", naglasila je premijerka.

Američki zvaničnici pozitivno su ocenili angažovanje pripadnika Vojske Srbije u mirovnim misijama pod mandatom UN i EU, kao i saradnju sa NATO-om u okviru Programa Partnerstvo za mir.
U nastavku posete Vašingtonu, Brnabićeva će se sastati sa ministrom finansija SAD Stivenom Mnučinom i sa predsednikom Svetske banke Džim Jong Kimom.
Predsednica Vlade Srbije biće domaćin svečanosti u Kongresu SAD, u Vašingtonu, koja će se održati povodom obeležavanja jubileja 100. godišnjice podizanja srpske zastave ispred Bele kuće.
Pored premijerke, prisutnima će se obratiti i predstavnici Američkog senata, kao i predstavnici Stejt departmenta.
Zajedno sa premijerkom, svečanosti će prisustvovati i prvi potpredsednik Vlade i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Premijerka Brnabić razgovarala sa članovima Kongresa SAD

Izvor: N1 televizija, 24.Jul.2018

Predsednicа Vlаde Srbije Anа Brnаbić razgovarala je u Vаšingtonu sa člаnovimа аmeričkog Kongresа o unapređenju odnosa Srbije i Sjedinjenih Američkih Država...Kako je saopšteno iz kabineta premijerke, Brnаbić se sаstаlа sа kongresmenimа Tedom Poom i Emаnuelom Kliverom, kopredsedаvаjućimа...

Nastavak na N1 televizija...

Brnabić o vezama SAD i Srbije sa članovima Kongresa

Izvor: VOA, 24.Jul.2018

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić je u poseti Sjedinjenim Američkim Državama. Brnabić se tokom dana u Vašingtonu sastala sa kongresmenima Tedom Poom i Emanuelom Kliverom, kopredsedavajućima Srpskog kokusa. Kako je saopšteno iz Vlade Srbije, Brnabić je kongresmenima Pou i Kliveru zahvalila...

Nastavak na VOA...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.