Bjornstad: Poseta Vučića SAD odličan start novih odnosa

Izvor: RTS, 19.Jul.2017, 12:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Bjornstad: Poseta Vučića SAD odličan start novih odnosa

Odlazak predsednika Srbije Aleksandra Vučića u Vašington dok je tamošnja, nova administracija još "sveža" i poziv predsedniku Trampu da poseti Srbiju bio je veoma pametan potez, izjavio je ambasador Norveške u Srbiji Arne Sanes Bjornstad.
"To je odličan start novih odnosa između dva predsednika. SAD i evropske zemlje su glavna podrška Srbiji i mislim da su dominantne veze Srbije, i ekonomske >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << i političke, u skoro svakom smislu, okrenute ka zapadu", rekao je norveški diplomata za Tanjug.

Prirodno je, smatra ambasador, da Srbija traži podršku za različita pitanja od različitih zemalja.
To je, kako je rekao, pomalo pitanje "varijabilne geometrije", te, kada je reč o nekim političkim pitanjima, gde Srbija ne dobija podršku od drugih zemalja, Rusija joj pruža podršku, ali, kada se govori o skoro svim ostalim stvarima i resursima – onda će to biti SAD ili evropske zemlje, koje su glavna podrška Srbiji.
"Ako se govori o nekim političkim pitanjima, na primer, o Kosovu, vi vidite da se zapravo Rusija trudi da igra na činjenici da su prijatelji Srbije, ali u ogromnoj većini svih ostalih pitanja, koja se zovu 'hleb i puter', odnosno ono od čega se živi, SAD i EU su zapravo najvažniji partneri Srbije", istakao je Bjornstad.
Lakše je, kaže, emotivno govoriti o Kosovu ili Drugom svetskom ratu, nego o investicijama, trgovini, kreiranju radnih mesta, a ljudi, kako naglašava, zapravo žive od trgovine, investicija, tog "hleba i putera".
Bjornstad takođe ukazuje na činjenicu da dobri primeri "veoma široke saradnje" između Srbije i drugih zemalja, naročito SAD i EU, često nisu dovoljno vidljivi u srpskoj javnosti.
Kao primer naveo je da je juče na aerodromu dočekao grupu srpskih, ali i makedonskih, crnogorskih i slovenačkih oficira, koji su se vratili sa vežbi u Rumuniji, koje su predvodile SAD.
"Ali, naravno, uobičajeno nećete to videti u štampi, to je nekako 'ispod radara' javnosti, i mislim da je to jedna od 'nesrećnih činjenica' u odnosima SAD i Srbije, kao i EU i Srbije. O tome se ne čuje", rekao je Bjornstad i ponovio da smatra da su dominantne veze Srbije okrenute ka zapadu.
Svakako, smatra ambasador Norveške, Srbija gleda svoje interese, njen izbor je vojna neutralnost, a to se, podvlači, ne dovodi u pitanje i ne smeta dobroj saradnji sa EU, SAD, niti za zemljama poput njegove, Norveškom.
Pogledaj vesti o: Vašington

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.