Biće dosta razvlačenja - gospoda da izvole i potpišu

Izvor: B92, 10.Maj.2018, 19:26   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Biće 'dosta razvlačenja - gospoda da izvole i potpišu'"

Beograd -- Zbog finala pregovora Beograda i Prištine aktivirala se velika petorka - politički direktori MSP Kvinte razgovaraju u Vašingtonu, bez prisustva Srbije.

Direktor kancelarije za Kosovo Marko Đurić kaže za Prvu da Srbija stalno razgovara sa zemljama koje ne priznaju nezavisnost Kosova i da je jedina prava adresa za pregovore - Brisel.

Kad se dijalog pet velikih o dijalogu dvoje malih vodi >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << tako da mali čak i ne stoje ispred zatvorenih vrata, već su hiljadama kilometara daleko, onda je blizu rešenje.

“Očigledno da se zemljama Kvinte žuri i to baš ozbiljno žuri, da li će uspeti da iznedre potpuno jedinstven stav koji će jedinstveno da sprovode… To je veliko pitanje, jer ako se to uzme onda ima šanse da relativno brzo do kraja godine do takvog sporazuma dođe”, kaže Sonja Liht iz Fonda za političku izuzetnost.

“Verujem da će Amerikanci reći da se prestane sa razvlačenjem i da se napravi koncentrisani oblik. To znači izdvojiti lidere kao nekad u Rambujeu ili Dejtonu i da gospoda izvole da to potpišu”, dodaje Dušan Janjić iz Foruma za etničke odnose.

Iz vladine Kancelarije poručuju da odlično znaju koje zemlje tradicionalno podržavaju nezavisnost Kosova.

“Sasvim sigurno da se na svim stranama vode različiti razgovori. Za nas je merodavan briselski dijalog, razgovaramo pod okriljem EU, ali se i različite zemlje među sobom konsultuju oko toga, verovatno oko nastojanja da zauzmu neku vrstu zajedničke pozicije”, navodi direktor Kancelarije za KiM Marko Đurić.

A u glavnom gradu priča se i o ustavnim promenama - u gostima delegacija Venecijanske komisije.

“Za sada na stolu imamo samo priču o reformi pravosuđa, bilo šta drugo što mora da se menja u Ustavu, efekti dijaloga sa Prištinom, sve to u ovom trenutku je nejasno. Prema najavama Vlade Ustav će se menjati početkom sledeće godine, što znači da do kraja godine treba da imamo referendum”, ocenjuje potpredsednik Evropskog pokreta u Srbiji Vladimir Međak.

Arhijerejski sabor SPC poručio je da državnici nikada ne smeju da daju saglasnost na otuđenje Kosova i Metohije. Vladike u tzv. očinskom apelu zaključuju - podela Kosova jednako priznanje nezavisnosti i poklanjanje teritorije.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.