Bibi, Blinken je ljut

Izvor: B92, 10.Jan.2024, 13:11

Bibi, Blinken je ljut

Prema izraelskim medijima, sastanak između izraelskog premijera Benjamina Netanjahua i američkog državnog sekretara Entonija Blinkena bio je "napet".

To samo još dodatno naglašava sve veće nesuglasice između ove dve države.

Naime, prema vestima izraelske televizije Kanal 12, još uvek nije objavljena pisana izjava koju bi izraelski premijer trebalo da dâ nakon sastanka s Blinkenom, što ukazuje na trvenja.

Taj kanal naglašava da se nejednakost u pogledima >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << na rat u Gazi pojačala između Sjedinjenih Američkih Država i Izraela, uz opasku da je "Vašington na izmaku strpljenja".

Blinken je navodno Netanjahuu rekao da je broj civila koji svakodnevno ginu u borbama u Pojasu Gaze prevelik. Dodao je da SAD odbacuju bilo kakvo razmatranje preseljenja Palestinaca iz Pojasa Gaze, kao i da Vašington smatra da bi se stanovnike koji su pobegli zbog borbi trebalo vratiti kući kada se za to stvore uslovi.

Američki državni sekretar pozvao je Izrael da prestane da preduzima korake koji potkopavaju sposobnost Palestinaca da upravljaju sami sobom.

Takođe je pozvao palestinske vlasti, koje deluju na Zapadnoj obali, na reforme.

SAD zauzimaju, podsetimo, stav da bi Pojasom Gaze nakon sukoba trebalo da upravljaju palestinske vlasti, ali to odbacuju brojni izraelski zvaničnici.

Blinken je takođe ponovio da su arapske zemlje voljne da ulažu u obnovu Pojasa Gaze. Prema njegovim rečima, međutim, uslov je da se stvori konkretan put ka stvaranju palestinske države.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.
Pogledaj vesti o: Vašington

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.