Beograd još nema kandidate za ambasadore u Vašingtonu i Berlinu

Izvor: Politika, 09.Nov.2013, 15:02   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Beograd još nema kandidate za ambasadore u Vašingtonu i Berlinu

Za razliku od ove dve destinacije gde teško može da se nađe odgovarajuća ličnost za ambasadora pri Unesku očekuje se navala, saznaje „Politika”

Beograd još nema kandidate za upražnjena mesta ambasadora u Vašingtonu i Berlinu, saznaje „Politika” u krugovima bliskim Vladi Srbije. Još nije odlučeno ni ko će zameniti Zoricu Tomić koja se nedavno vratila iz Pariza pošto joj je istekao četvorogodišnji >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << mandat na mestu ambasadora pri Unesku. Za proteklu godinu dana od 73 ambasadora Srbije njih tridesetak je vraćeno u zemlju. Od tog broja, kako kažu u Ministarstvu spoljnih poslova, više od dve trećine je odslužilo pun četvorogodišnji mandat dok je njih desetak opozvano jer po oceni svojih šefova u MSP-u nisu dobro radili.

Izvor našeg lista u Vladi Srbije potvrđuje medijske spekulacije da je Zoran Jeremić bio najozbiljniji kandidat za prvog čoveka diplomatske misije u Berlinu. Međutim, kako kaže naš sagovornik, potpuno su neistinite tvrdnje bivšeg ambasadora Srbije u Turskoj Dušana Spasojevića da je odbijen predlog Beograda da to bude Jeremić.

„Boljeg kandidata od Zorana Jeremića nije bilo. Nije reč ni o kakvom kadru iz vremena Miloševića već o profesionalnom diplomati. U vreme najgorih sankcija devedesetih on je za devet dana dobio agreman u Berlinu. Ima iskustva, nemački mu je kao maternji jer mu je majka Nemica i potpuno sam uveren da bi dobio agreman. Međutim, kada je krenula procedura za njegovo imenovanje sam Jeremić je počeo da se koleba očekujući napade”, objašnjava sagovornik „Politike” i dodaje da je Jeremić na kraju otišao u Cirih na mesto generalnog konzula.

Spasojević je, prema pisanju „Nedeljnika”, ovih dana izjavio da, navodno, nemačka kancelarka Angela Merkel nije prihvatila predlog ministra spoljnih poslova Ivana Mrkića da novi ambasador Srbije u Berlinu bude Jeremić. Prema Spasojevićevim rečima Berlin je odbio Jeremićevu kandidaturu jer je on bio ambasador u Nemačkoj do petooktobarskih promena 2000. godine, odnosno u Miloševićevo vreme.

Ambasadom u Berlinu rukovodi otpravnica poslova Jasmina Veličković. Za ambasadora se sada traži neko ko neće biti toliko poznat javnosti, dinamičan, ali opet dovoljno iskusan da preuzme odgovornu funkciju. Takav još nije pronađen među profesionalnim kadrom u Ministarstvu spoljnih poslova.

Slična je situacija i kada je u pitanju Vašington. Tamo će do početka decembra ambasadorske poslove obavljati Vladimir Petrović koga je predsednik Tomislav Nikolić opozvao 8. novembra pošto mu je još početkom godine istekao mandat. Prethodnih nedelja, podsetimo, o Petroviću se dosta govorilo jer je, navodno, njegov tast Oliver Antić, savetnik predsednika Srbije, pokušavao da mu izdejstvuje produžetak mandata. Antić je, međutim, za naš list to demantovao uz opasku da „ne može tamo da ostane doveka”, ali i da je Petrović mnogo učinio za srpsko-američke odnose. Naš sagovornik se, međutim, ne slaže sa tom ocenom. Naprotiv, kako kaže, Petrović je „prerano” postao ambasador.

Jedno vreme se, potvrđuje izvor „Politike” kako su to spekulisali mediji, zaista razmišljalo da u Vašington ode Goran Aleksić (sestrić Jovanke Broz) koji je pomoćnik ministra spoljnih poslova za bilateralu, ali ni on nije, kaže naš sagovornik, bio oduševljen tom idejom. Reč je o iskusnom čoveku koji govori nekoliko jezika. Novo ime na stolu, tvrdi izvor „Politike”, još se nije pojavilo.

Za razliku od ove dve destinacije gde teško može da se nađe odgovarajuća ličnost jer nema ni mnogo eventualnih kandidata, za mesto u Parizu problem će biti drugačije prirode. Kako kažu za „Politiku” u MSP-u ovde će uskoro krenuti utrkivanje ko će naslediti Tomićevu. „Svi koji znaju francuski jezik ili su tri puta prošli kroz Francusku misle da to mogu da rade”, kaže u šali naš sagovornik i zato će tu biti najmanje petnaestak kandidata.

„Tu će biti interesa iz raznih grupacija, nije nužno samo iz stranaka, pa umetnika koji misle da mogu to da rade. Ali još se nije iskristalisao predlog”, objašnjava naš sagovornik.

U MSP-u imaju samo reči hvale za Zoricu Tomić koju je na ambasadorsko mesto predložio Boris Tadić. Ona, kažu, dobro obavljala posao i bila je jedini ambasador koji je podsetio da mu se završava mandat i da je vreme da se vrati. Svi ostali su tražili da ostanu duže.

Oko Tomićeve se, podsetimo, digla velika bura u javnosti kada se saznalo da Srbija za rentiranje njenog dupleks stana od 240 kvadrata u prestonici Francuske mesečno izdvaja 7.000 evra. To je doživljeno kao veliko rasipništvo u vreme ekonomske krize pogotovo što se u Parizu stan slične kvadrature mogao iznajmiti i mnogo povoljnije.

Osim Tomićeve ambasadorski status nedavno je istekao i Maji Mitrović, koja je službovala u Češkoj, Milici Čubrilo koja je bila u Tunisu, Rifatu Rondiću u Nigerija. U proteklih nekoliko meseci opozvane su i diplomate iz Hrvatske, Irana, Južne Afrike, Japana, Južne Koreje, Sirije, Kipra… Istovremeno po ukazu predsednika Nikolića za ambasadore su postavljani Ognjen Pribićević u Velikoj Britaniji i Miodrag Nikolin u Mjanmaru.

Do prave uzbune među srpskim diplomatama došlo je u novembru prošle godine kada je na adrese DKP širom sveta stiglo pismo ministra Mrkića u kome ih upozorava da će zbog konstatovanog pada produkcije, sveukupnih aktivnosti, rutinskog otaljavanja, krajnje ležernog pristupa”, pa čak i „potpunog nerada u većem broju DKP-a” ova mreža pretrpeti ozbiljne promene. Rečeno učinjeno. Ministar Mrkić je u više navrata sve promene u diplomatskoj mreži objašnjavao isključivo razlozima profesionalizma i kao dokaz pružao podatke da nisu smenjeni ni mnogi kadrovi koje je postavila prethodna vlast, a koji su, prema njegovoj oceni dobro radili. To je upravo bio slučaj i sa Zoricom Tomić, ali i Anom Urošević koja je i dalje ambasador u Italiji. Sa druge strane stizale su prozivke za političku čistku. Jedan od najglasnijih u toj oceni bio je Spasojević koji je iz Turske vraćen pre isteka mandata.

MSP: Spasojević je nervozan jer proveravamo njegovo finansijsko poslovanje

Na prozivke bivšeg ambasadora u Turskoj Dušana Spasojevića iz MSP-a odgovaraju da je možda nervozan jer je u toku provera njegovog finansijskog poslovanja u Istanbulu u poslednjoj godini mandata. Nezvanično u MSP-u kažu da postoje mnoge nepravilnosti, ali će javno sa podacima izaći tek kada se završi provera. On odgovara da je to čista kleveta i da će se pokazati da je reč o političkom progonu i zastrašivanju.

J. Cerovina

objavljeno: 09.11.2013.
Pogledaj vesti o: Vašington

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.