Beli luk bolje leči trovanje hranom nego antibiotici

Izvor: Blic, 02.Maj.2012, 17:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Beli luk bolje leči trovanje hranom nego antibiotici

Dialil sulfid, jedan od glavnih sastojaka belog luka, štiti telo od trovanja hranom stvaranjem zaštitnog sloja, a ima jače dejstvo od eritromicina i ciprofloksacina.

Ključni sastojak belog luka dialil sulfid 100 puta je jači u borbi protiv trovanja hranom nego antibiotici, otkrilo je istraživanje Instituta u Vašingtonu.

Dialil sulfid stvara zaštitni sloj u želucu koji bakterije teško mogu da >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << unište. Ne samo da je jači od antibiotika eritromicina i ciprofloksacina, beli luk deluje odmah, potvrdilo je istraživanje.

Kampilobakterija jedna je od najučestalijih bakterija koje izazivaju trovanje hranom u svetu. Simptomi su proliv, grčevi, bol u želucu i visoka temperatura. Ova bakterija izaziva u gotovo trećini slučajeva izaziva paralizu.

- Infekcije se najčešće pojavljuju kad jedemo nedovoljno pečeno meso ili hranu koja se pripremala na nečistoj površini. Rezultati istraživanja pokazali su da spojevi iz belog luka mogu da smanje širenje bakterije koja izaziva trovanje - objasnio je voditelj istraživanja doktor Majkl Konkel.

Ipak, to ne znači da je dobro jesti beli luk u velikim količinama i obavezno se konsultovati sa lekarom.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.