Izvori: Bajden od Egipta i Katara traži pritisak na Hamas za sporazum sa Izraelom

Izvor: VOA, 05.Apr.2024, 21:59

Izvori: Bajden od Egipta i Katara traži pritisak na Hamas za sporazum sa Izraelom

Vašington — Američki predsednik Džo Bajden pisao je liderima Egipta i Katara, zatraživši od njih da izvrše pritisak na Hamas, kako bi sa Izraelom bio postignut sporazum o oslobađanju talaca, izjavio je visoki zvaničnik američke administracije agenciji Asošijeted pres (AP). Bajden se zvaničnicima dve države obratio uoči najavljenih pregovora Izraela i ekstremista Hamasa, koje Sjedinjene Države smatraju terorističkom organizacijom, u Kairu – i dan pošto je pozvao izraelskog premijera Benjamina Netanjahua da udvostruči napore kako bi se postigao prekid vatre u šestomesečnom sukobu u Gazi. Američki zvaničnik, koji je za AP govorio pod uslovom anonimnosti, rekao je da će se Bajdenov savetnik za nacionalnu bezbednost Džejk Saliven u ponedeljak sastati sa članovima porodica nekih od oko 100 talaca za koje se veruje da su u zatočeništvu Hamasa od 7. oktobra 2023. Zvaničnici Bele kuće pregovore o prekidu vatre Izraela i Hamasa, koji podrazumevaju razmenu iraelskih talaca u Gazi za palestinske zatvorenike u Izraelu jedini način da poveća priliv humanitarne pomoći stanovništvu Gaze kojem preti glad. Prethodno je Bela kuća saopštila da će novoj rundi pregovora o prekidu vatre u Gazi prisustvovati i američka delegacija, objavila je Bela kuća. Njen predvodnik biće Vilijam Berns, direktor Centralne obaveštajne agencije (CIA), izjavio je Džon Kirbi – portparol Saveta za nacionalnu bezbednost Bele kuće. Prema najnovijem predlogu sporazuma, očekuje se da Izrael i ekstremisti Hamasa, pokreta koji SAD smatraju terorističkom organizacijom, pristanu na šestonedeljni prekid vatre u zamenu za oslobađanje bolesnih, starijih i ranjenih talaca koji su u zatočeništvu od napada na jug Izraela oktobra 2023, izvestila je agencija Rojters. „Hajde da postignemo dogovor kako bi bio primenjen višenedeljni sporazum o prekidu vatre da bi se lakše ispunile obaveze o povećanim isporukama humanitarne pomoći“, rekao je Kirbi novinarima. On je precizirao i da Sjedinjene Države ne nameravaju da istražuju ubistvo sedmoro humanitaraca Svetske centralne kuhinje – koji su poginuli u vazdušnom napadu izraelskih snaga u Gazi. Izraelske odbrambene snage (IDF) otpustile su dva oficira i ukorile jednog generala – pošto su istragom, kako je saopšteno, utvrđene ozbiljne greške i povrede procedura u napadu. Inače, Netanjahu je tokom razgovora u četvrtak obavestio Bajdena o zaključcima istrage izraelske strane. Sa druge strane, američki predsednik je izraelskog premijera upozorio da preduzme mere kako bi se smanjila stradanja i patnje civila – ili će, u protivnom, Vašington kao odgovor preduzeti mere, koje nisu obelodanjene. Izrael je takođe saopštio da otvara luku Ašdod i prelaz Erez kako bi se području Gaze povećao priliv humanitarne pomoći.
Pogledaj vesti o: Vašington

Nastavak na VOA...






Povezane vesti

Pregovori o primirju u Gazi se nastavljaju za vikend u Kairu

Izvor: Radio 021, 05.Apr.2024

Nova runda pregovora o primirju u Pojasu Gaze i oslobađanju talaca biće nastavljena za vikend u Kairu, uz prisustvo predstavnika Sjedinjenih Američkih Država, saopštila je večeras Bela kuća.

Nastavak na Radio 021...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta VOA. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta VOA. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.