Barel skuplji od 132 dolara

Izvor: Politika, 21.Maj.2008, 23:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Barel skuplji od 132 dolara

Amerikanci prete OPEK-u, francuski ribari blokirali plovidbu Lamanšom, masovna pljačka nafte u Teksasu

Prema izveštajima agencija

Jerusalim, Kale, Vernon (Teksas) – Vrh američkog političkog establišmenta počinje otvoreno da preti vodećim svetskim izvoznicima nafte. Najnovija izmena retorike Vašingtona prema OPEK-u jedan je od vodećih uzroka dramatičnog skoka cene nafte na svetskom tržištu.

Barel lake američke nafte sa junskim >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << datumom isporuke dostigao je juče u Njujorku cenu od 130,47 dolara. Na drugoj obali Atlantika, u Londonu, barel severnoatlantske nafte koštao je juče rekordna 129,92 dolara.

Pretnja američkog predsednika Džordža Buša da će napasti Iran pre isteka svog mandata januara 2009. godine – objavljena u dnevniku „Džeruzalem post” – prestravila je juče svetske berze nafte. Predlog Predstavničkog doma američkog Kongresa da SAD tuži OPEK zato što odbija da poveća proizvodnju nafte zaustavljen je na Kapitol hilu, tek posle procene da bi izvoznici crnog zlata mogli da uzvrate ekonomskim merama, otkriva „Volstrit džornal”.

U atmosferi zaoštrenih geopolitičkih odnosa, zebnje od manjka dizela na severnoj hemisferi, frenetične kineske kupovine nafte, produženog remonta vodećih evropskih rafinerija... cena barela vrtoglavo raste.

„Cena nafte na svetskom tržištu sada nema kočnicu, do kraja 2008. godine barel će koštati 150 dolara”, prognozirao je legendarni američki hedž-fond menadžer, milijarder Tomas Bun Pikens. Turobne prognoze vodećih investicionih banaka o nezadrživom skoku cene nafte u doglednoj budućnosti iritiraju vodeće izvoznike crnog zlata.

„Imućni špekulanti pumpaju ogroman novac na berze sirovina. Zarad basnoslovnog i brzog profita, oni igraju na kartu da će nafta u budućnosti biti sve skuplja, i tako remete poslovanje zasnovano na ponudi i potražnji. OPEK pouzdano zna da na svetskom tržištu trenutno ima više nego dovoljno nafte”, upozorio je juče Rafael Ramirez, ministar energetike Venecuele.

U međuvremenu, paprena cena nafte sve više ugrožava potrošače širom sveta. Stotine francuskih ribara blokirali su juče trajektnu plovidbu između Kalea i engleske luke Dover, u znak protesta zbog paprene cene nafte. Na drugom kraju sveta, u Teksasu, policija zabrinuto beleži masovne pljačke bušotina nafti. Da bi zaštitila nalazišta crnog zlata, naftaška prestonica SAD ovih dana organizuje specijalni policijski kurs koji vode bivši instruktori FBI.

T. V.

[objavljeno: 22/05/2008.]

Nastavak na Politika...






Povezane vesti

Benzin skuplji i od 107,5 dinara za litar

Izvor: Blic, 22.Maj.2008, 12:37

Na svetskim berzama nafta je juče dostigla novi rekord od 130 dolara za barel. Uoči današnje odluke o povećanju cena goriva u Srbiji, a najavljuje se cena od 107,5 dinara za litar bezolovnog benzina, izvesno je da će i jučerašnji skok nafte uticati na odluku Ministarstva energetike. Tim pre kada...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.