Bajden potpisao zakon o privremenom državnom finansiranju

Izvor: Capital.ba, 17.Nov.2023, 12:46

Bajden potpisao zakon o privremenom državnom finansiranju

VAŠINGTON – Američki predsjednik Džo Bajden (Joe Biden) potpisao je prijedlog zakona o privremenoj potrošnji dan prije mogućeg zatvaranja vlade, čime je borba sa republikancima u Kongresu oko saveznog budžeta odložena za iduću godinu, dok je ratna pomoć za Ukrajinu o Izrael ovog puta izostala. FOTO: Pixabay Mjera privremene potrošnje prošla je ove nedjelje u Senatu i Predstavničkom domu Kongresa, obezbjeđujući da vlada nastavi rad do sezone božićnih i novogodišnjih praznika, >> Pročitaj celu vest na sajtu Capital.ba << što potencijalno daje vremena zakonodavcima dvije stranke da riješe svoje velike razlike u pogledu nivoa vladine potrošnje za tekuću fiskalnu godinu, prenosi AP. Bajden je potpisao zakon u San Francisku, gdje se održava samit zemalja Azijsko-pacifičke ekonomske saradnje (APEC). Paket potrošnje zadržava vladino finansiranje na sadašnjem nivou još dva mjeseca dok se pregovara o dugoročnom paketu. Rokovi za finansiranje vladinih agencija ističu 19. januara, odnosno 2. februara, što su novi datumi za eventualnu blokadu vlade. Pristup privremenog finansiranja predložio je novi predstavnik Predstavničkog doma Kongresa, republikanac Majk Džonson (Mike Johnson). Prijedlog je dobio podršku svih osim jednog demokrate i 10 republikanaca. Džonson je obećao da neće podržati dalje mjere zabrane finansiranja, a zakon o privremenom finansiranju predstavio je kao osnov za usaglašavanje potrošnje sljedeće godine. Račun potrošnje ne uključuje zahtjev Bjele kuće od oko 106 milijardi dolara za ratnu pomoć za Izrael i Ukrajinu, niti obezbjeđuje humanitarno finansiranje Palestinaca i druge dodatne zahtjeve, uključujući novac za bezbjednost granica. Tokom proljeća i ljeta, SAD su rizikovale da ne uplate dug nakon što su republikanci odbili da podignu gornju granicu duga, osim ukoliko demokrate ne ispune njihove zahtjeve za smanjenje budžeta. Podsjetimo, Kongres je usvojio privremeni zakon o potrošnji u trajanju 45 dana, neposredno prije isteka roka za usvajanje budžeta za narednu godinu 30. septembra. Biznis.rs Чланак Bajden potpisao zakon o privremenom državnom finansiranju се појављује прво на Capital.ba - Informacija je capital.
Pogledaj vesti o: Vašington,   Rat u Ukrajini

Nastavak na Capital.ba...






Povezane vesti

Bajden potpisao zakon o privremenom finansiranju kojim se izbegava zatvaranje vlade

Izvor: VOA, 17.Nov.2023

Američki predsednik Džo Bajden potpisao je nacrt zakona o privremenom finansiranju dan pre potencijalnog zatvaranja vlade, gurajući borbu sa republikancima u Kongresu oko saveznog budžeta u novu godinu, pošto novi paketi vojne pomoći Ukrajini i Izraelu još nisu odobreni. Mere privremenog finansiranja...

Nastavak na VOA...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Capital.ba. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Capital.ba. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.