Bajden objavio novi plan; stižu sankcije za bosanske političare?

Izvor: B92, 06.Dec.2021, 18:42

Bajden objavio novi plan; stižu sankcije za bosanske političare?

Vašington -- Administracija predsednika SAD Džoa Bajdena objavila je dokument koji predstavlja novi plan za borbu protiv korupcije na globalnom nivou.

Taj dokument između ostalog uključuje i sankcije kao potencijalno sredstvo borbe protiv nelegalnih aktivnosti.

Američki predsednik je na stranici Bele kuće izdao saopštenje u kojem se navodi da prva strategija Sjedinjenih Američkih Država za >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << borbu protiv korupcije ocrtava pristup cele vlade, pa se naglašava kako se poseban naglasak stavlja na bolje razumevanje i reagovanje na transnacionalne pretnje.

Između ostalog, prema planovima Bele kuće, borba protiv korupcije na globalnom nivou uključivaće i uvođenje sankcija protiv zvaničnika drugih zemalja i osoba koje se optužuju za korupciju i kršenje ljudskih prava.

S obzirom na to da su američki zvaničnici, uključujući i specijalnog Bajdenovog izaslanika za Zapadni Balkan Gabrijela Eskobara, najavili kako su sankcije "na stolu" i za bosanske zvaničnike, očekuje se kako će se na proširenoj američkoj listi naći i neka dobro poznata imena u bosanskoj politici.

"Prilagođavaćemo se, sarađivati i učiti kako bismo maksimalno iskoristili potencijal za diplomatska sredstva, uključujući i stranu pomoć kao i ciljane sankcije, kako bismo zaustavili korupciju. Istovremeno, proširićemo naše napore kako bismo osigurali da strani angažman ne doprinosi daljem razvijanju korupcije", navodi se u strategiji američkog predsednika Bajdena.

Kako je navedeno u dokumentu, Sjedinjene Američke Države će između ostalog sarađivati sa partnerskim državama kako bi se osigurao nastavak antikorupcionih aktivnosti.

Između ostalog, u kontekstu sankcija i novih zabrana kada je reč o izdavanju viza, u dokumentu se navodi kako će SAD nastaviti da koriste alate za suzbijanje korupcije, koji uključuju vizna ograničenja i ekonomske sankcije.

"Međunarodna saradnja i koordinacija mogu sprečiti pristup korumpiranih aktera ključnim zemljama sa sofisticiranim finansijskim sistemima kao i globalnim unosnim tržištima", navodi se.

Takođe, u Bajdenovoj strategiji se navodi kako SAD i Velika Britanija već imaju razvijenu saradnju oko uvođenja sankcija i to pre svega kroz Zakon Magnicki, putem kojeg su do sada uvedene sankcije brojnim političarima, uključujući i tri poznata političara iz Bugarske, ali i ukupno 64 firme povezane s njima.

Ono što je interesantno, sankcije koje je najavila Bela kuća i Ministarstvo finansija SAD doći će u trenutku održavanja Samita za demokratiju koji organizuje Ministarstvo spoljnih poslova SAD.

Prema pisanju Vol strit žurnala, zvaničnici Bele kuće će na ovom samitu između ostalog pokušati da uvere zvaničnike iz više od 100 zemalja da uvedu slične mere prema domaćim zvaničnicima koji su umešani u korupcione aktivnosti u svojim državama.

Zanimljivo, Bosna i Hercegovina je jedina država u regiji koja neće učestvovati na ovogodišnjem samitu, a na listi se takođe nisu našli zvaničnici Rusije i Kine što takođe može biti jasna poruka Sjedinjenih Američkih Država o tome šta misle o zvaničnicima određenih država i o njihovim eventualnim aktivnostima koje se mogu oceniti kao čisti primeri korupcije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.