Bajden: Znam da Vučić mnogo nervira Ruse

Izvor: Danas, 16.Sep.2015, 21:04   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Bajden: Znam da Vučić mnogo nervira Ruse

Zvaničnici Sjedinjenih Američkih Država izuzetno cene odluku Srbije da se oslobodi zavisnosti od ruskog gasa i dobro im je poznato da se premijer Srbije zbog takve politike zamera Rusiji. To je Džozef Bajden, potpredsednik SAD, rekao Aleksandru Vučiću, premijeru Srbije, prilikom susreta u Vašingtonu, saznaje Danas iz diplomatskih izvora. Kako prenose izvori našeg lista, Bajden je u više navrata izrazio zadovoljstvo namerom >> Pročitaj celu vest na sajtu Danas << Aleksandra Vučića da diverzifikuje izvore gasa, ističući da izuzetno ceni "hrabrost predsednika Vlade Srbije kada sam odlučuje ko je partner Srbiji".

"Bajden je rekao i da zna da Vučić svojom politikom nervira Ruse", prenose za naš list diplomatski izvori.

Prema njihovim rečima, Džozef Bajden je istakao da je diverzifikacija gasa jedan od najvažnijih faktora za stabilnost države Srbije.

"Bajden je rekao da razume odnose Srbije sa Rusijom i da izuzetno ceni hrabrosti koju Aleksandar Vučić pokazuje kada sam odlučuje ko je partner Srbiji. Rekao je i da poštuje našu odluku da diverzifikujemo izvore gasa, da je to važno za stabilnost zemlje. Bajden je istakao i da zna da Aleksandar Vučić mnogo nervira Ruse tom svojom politikom", rečeno je Danasu u diplomatskim izvorima.

"Srbija je dobila pohvale Svetske banke za ekonomske reforme i to je znak da je Srbija sigurna zemlja za investiranje", napisao je premijer Aleksandar Vučić na Tviteru nakon razgovora sa direktorom te međunarodne institucije Džim Jong Kimom. On je novinarima u Vašingtonu, posle tog sastanka, rekao da je Svetska banka zadovoljna onim što je Srbija do sada uradila i da između naše zemlje i te finansijske institucije nema otvorenih pitanja i razmimoilaženja u stavovima, ali da predstoji još teškog posla.

Premijer je preneo i reči direktorke kancelarije Svetske banke za Jugoistočnu Evropu Elen Goldstin, koja je kazala da će Srbija, ukoliko nastavi sa reformama bez obzira na težinu situacije u kojoj se nalazi, uskoro u regionu biti ubedljivo najbolja zemlja. "To nije mali podstrek i na nama ostaje da radimo vredno i dobro i siguran sam da ćemo u Svetskoj banci imati dobrog partnera", rekao je Vučić.

Upitan da li Srbija ima problem sa odobrenim, ali nerealizovanim kreditima Svetske banke, Vučić je rekao da to nije veliki i odlučujući novac za državu i javne finansije.

"To je naša nedovoljna sposobnost da procenimo da li su nam neki krediti potrebni, ali to je manji problem. On će se rastezati godinu ili dve, ali to je svejedno, kad govorimo o državi i javnim finansijama, to nije beznačajan, ali ni odlučujući ni velik novac", kaže Vučić.

Vučić je naveo da Srbija sad ima priliku da se pozicionira za sledećih 50 godina kao država koja štiti evropske vrednosti i vrednosti savremenog čovečanstva.

Pismo kongresmena

Povodom pisma koje je grupa od pet kongresmena uputila Bajdenu 11. septembra, u kome se izražava zabrinutost zbog situacije u Srbiji, u diplomatskim izvorima kažu da je inicijator kongresmenka koja pripada takozvanom "bosanskom kokusu". Svi kongresmeni su bili pozvani da potpišu pismo, ali je to učinilo samo njih četvoro, i ono je dostavljeno i Ambasadi SAD u Beogradu. U pismu se izražava zabrinutost zbog "učvršćivanja uticaja" ljudi iz najbližeg okruženja srpskog premijera, ali i zbog navodnih veza Vučića sa specijalnim izaslanikom Kremlja Aleksandrom Babakovim.

Novi ambasador

Bela kuća je u sredu objavila da predsednik Barak Obama namerava da nominuje Kajla R. Skota za mesto novog ambasadora SAD u Srbiji. Govoreći o toj i drugim nominacijama na zvanične pozicije unutar američke administracije, Obama je kazao da je „siguran da će nam ovi iskusni i vredni pojedinci pomoći da se uhvatimo u koštac s važnim izazovima s kojima se Amerika suočava“.

Nastavak na Danas...






Povezane vesti

Bajden: Znam da Vučić mnogo nervira Ruse

Izvor: B92, 17.Sep.2015, 09:56

Bajden je u više navrata izrazio zadovoljstvo namerom Aleksandra Vučića da diverzifikuje izvore gasa...Zvaničnici Sjedinjenih Američkih Država izuzetno cene odluku Srbije da se oslobodi zavisnosti od ruskog gasa i dobro im je poznato da se premijer Srbije zbog takve politike zamera Rusiji...To...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Danas. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Danas. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.