Bajden Janukoviču - uspostavi dijalog sa opozicijom

Izvor: Blic, 09.Dec.2013, 22:07   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Bajden Janukoviču - uspostavi dijalog sa opozicijom

Potpredsednik SAD Džozef Bajden razgovarao je danas telefonom s ukrajinskim liderom Viktorom Janukovičem, izrazivši ozbiljni zabrinutost zbog mogućeg izbijanja nasilja u toj zemlji i ukazujući na potrebu uspostavljanja dijaloga sa opozicijom.

Bela kuća je saopštila da je Bajden u razgovoru podvukao potrebu da se odmah smiri situacija i da započne dijalog sa opozicionim liderima, kako bi se postigao konsenzus kojim putem dalje da ide Ukrajina.

"Nasilje nema mesta >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << u demokratskom društvu i suprotno je našem strateškom partnerstvu", rekao je Bajden Janukoviču, prema saopštenju iz Vašingtona.

Ukrajinska policija rasterala je danas demonstrante koji su blokirali sedište vlade u Kijevu, zaoštravajući napetosti između opozicije i vlasti.

Potpredsednik SAD je ponovio da Amerika pruža snažu podršku evropskim aspiracijama Ukrajine, pozdravivši posvećenost Janukoviča da nastavi tim putem.

"Bajden je naglasio blisko savezništvo SAD i EU, najavivši skoru posetu pomoćnice državnog sekretara Viktorije Nuland i visoke predstavnice Unije Ketrin Ešton Kijevu", zaključuje se u saopštenju.

U Kijevu već desetak dana traju protesti opozicije zbog odluke vlasti da ne potpiše Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju sa EU, koja je to pravdala željom da se ne pokvare trgovinski odnosi s Rusijom.

Najčitanije SADA:
Pogledaj vesti o: Vašington

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.