Izvor: B92, 03.Feb.2009, 02:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Bagram gori i od Gvantanama

Kabul -- Kako tvrde oni koji su iz izašli iz zatvora Bagram u Avganistanu, tamošnji uslovi gori su od onih u logoru Gvantanamo, prenosi nemački radio Dojče vele.

Odlukom predsednika SAD Baraka Obame zatvara se vojni logor Gvantanamo na Kubi, ali ne i zatvor u Bagramu u Avganistanu, u kojem se nalazi oko 650 zatvorenika. Dolaskom na funkciju šefa Bele kuće, Obama je formirao posebnu radnu grupu za ispitivanje zatvorske politike Vašingtona, koja bi za pola godine trebalo >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << da podnese svoj izveštaj.

Najveći broj zatvorenika u Bagramu su pripadnici talibanskog pokreta, zarobljeni u borbama, zbog čega nemaju pravnu podršku SAD, pa su u legalnom smislu potpuno nezaštićeni.

U Bagramu su u decembru 2002. dvojica zatvorenika umrla od posledica mučenja, a bilo kakve posete su zabranjene, zbog čega se ovaj zatvor, prema svedočenjima bivših zatvorenika, smatra gorim od Gvantanama.

Četvorica zatvorenika, koji su u Bagram dovedeni iz inostranstva, nedavno su, uz pomoć američke pravnice, uspeli da podnesu tužbu jer su u ovom zatvoru godinama boravili bez optužnice, a jedan savezni sudija SAD dao je vladi u Vašingtonu rok do 20. februara da odredi svoju pravnu poziciju u ovom slučaju.

Gulam Dastagijer Hedajat iz Nezavisne komisije Avganistana za ljudska prava rekao je za nemački radio da avganistanska strana nema mogućnost kontrole situacije u Bagramu.

"Više puta smo tražili od američkog civilnog i vojnog osoblja da nas puste da obiđemo taj logor da bismo se informisali o sudbini zatvorenika. Nažalost, nismo dobili pozitivan odgovor. U kontaktu smo sa međunarodnim organizacijama kao što je "Hjuman rajts voč". Sve te organizacije su zabrinute za zatvorenike u Bagramu", rekao je Hajedat.

Gotovo svi zatvorenici u Bagramu su Avganistanci, ali ima i nekoliko Pakistanaca i Arapa. Oni koji su uspeli da izađu iz tog zatvora kažu da su uslovi nepodnošljivi i govore o premlaćivanju zatvorenika, izolaciji i pretnjama.

"U Bagramu se u svakom pogledu krše ljudska prava. Čuvari muče zatvorenike, sakate ih. Neki su umrli jer nisu izdržali mučenja", rekao je Lal Gul Lal iz organizacije za zaštitu ljudskih prava u Avganistanu.

Nova vlada u Vašingtonu moraće da odluči da li će sprovesti u delo planove bivšeg predsednika Buša o izgradnji novog, većeg i modernijeg zatvora u Bagramu. Troškovi za to se procenjuju na 60 miliona dolara.

Obama je 22. januara naredio da vojni logor Gvantanamo na Kubi bude zatvoren u roku od godinu dana, kao i da se prestane sa primenom surovih metoda ispitivanja osumnjičenih za terorizam.

Zatvaranje Gvantanama, gde su osumnjičeni za terorizam držani godinama bez suđenja i gde su nad njima korišćene surove metode ispitivanja, predstavlja jedno od predizbornih obećanja novog američkog predsednika.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Gvantanamo zatvaraju, a Bagram?

Izvor: Deutsche Welle, 02.Feb.2009, 11:37

Sudbina logora Gvantanamo se zna, ali dalja sudbina oko 650 zatvorenika u Bagramu je neizvesna. Uslovi u tom zatvoru u Avganistanu, kažu oni koji su iz njega izašli, gori su čak i od onih u Gvantanamu.

Nastavak na Deutsche Welle...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.