Bacanje hrane - neprihvatljivo rasipanje energije i novca

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 03.Nov.2010, 12:11   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Bacanje hrane - neprihvatljivo rasipanje energije i novca

VAŠINGTON -

Rasipanje hrane je rasipanje energije, kažu naučnici Univerziteta "Teksas" u Ostinu, koji su otkrili da bi došlo do ogromne mogućnosti uštede energije i smanjenja izduvnih gasova kada bi se prestalo sa bacanjem hrane.

Energija koja je utrošena za proizvodnju bačene hrane iznosi, tvrde naučnici, bar dva odsto ukupne energije koja se u Americi proizvede, a to je, kada se uporedi, više energije nego što Švajcarska ili Švedska potroše za godinu dana, >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << preneo je "Glas Amerike".

Četvrtina se baci

Naučnici u Centru za međunarodnu energiju i ekološku politiku otkrili su da je između osam i 16 posto potrošnje energije u Americi namenjeno prehrani - proizvodnji hrane, njenom prevozu, čuvanju i odlaganju.

"Dakle, u hranu odlazi oko 10 odsto ukupne nacionalne energije. Međutim, najmanje četvrtina te hrane se baci", kaže Majkl Veber naučnik iz tog centra.

On i njegov tim izračunali su da energija koja je bila potrebna da bi se proizvela bačena hrana iznosi barem dva odsto ukupne energije koja se u Americi proizvede. To je u završnici jako mnogo, s obzirom na ukupnu količinu energije koju Amerikanci troše, kao nacija kaže Veber.

Kao 350 miliona barela nafte

Dva odsto predstavlja više energije nego što Švajcarska ili Švedska potroše u godini dana, a može se uporediti s oko 350 miliona barela nafte.

Smanjiti količinu takvog prehrambenog otpada bilo bi dobro za našu planetu, ali i za novčanik, kaže Veber.

"To bi moglo smanjiti energetsku potrošnju u celom svetu. Smanjilo bi ispuštanje toksičnih gasova, kao i ukupno globalno zagađenje. Samo moramo pronaći način na koji će to biti finansijski prihvatljivo. Uštedeli bi novac jer bi trošili manje na hranu koju ionako ne pojedemo", navodi on.

Masti, ulja, mlečni proizvodi, žitarice, jaja…

Veber smatra da su ove brojke dovoljne da dokažu jedno - rasipanje hrane je rasipanje energije, i smatra da je njihov sledeći korak obezbediti preciznije podatke i solidniju naučnu analizu, kako bi dobili bolji uvid o posledicama.

Prema ovoj studiji, hrana koja se najviše baca su masti i ulja, mlečni proizvodi, žitarice, jaja, voće i povrće.

Rezultati studije objavljeni su u stručnom časopisu Američkog udruženja hemičara "Invajermental sajens end teknolodži" (Environmental Science and Technology).

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

Bacanjem hrane rasipamo ogromnu energiju

Izvor: SrbijaNet.rs, 03.Nov.2010

Rasipanje hrane je rasipanje energije, kažu naučnici Univerziteta "Teksas" u Ostinu, koji su otkrili da bi došlo do ogromne mogućnosti uštede energije i smanjenja izduvnih gasova kada bi se prestalo sa bacanjem hrane. Energija koja je utrošena za proizvodnju bačene hrane iznosi,

Nastavak na SrbijaNet.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.