BP havarija košta već 2,6 mlrd. USD

Izvor: B92, 29.Jun.2010, 10:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

BP havarija košta već 2,6 mlrd. USD

Vašington -- "Britiš petroleum" (BP) je saopštio da su njegovi troškovi vezani za isticanje nafte u Meksički zaliv dostigli 2,65 milijarde dolara.

BP je demantovala navode izveštaj ruske državne novinske agencije RIA Novosti o tome da se generalni direktor BP-a Toni Hejvard povlači sa te funkcije.

Troškovi BP-a su ovog vikenda dostigli 100 miliona dolara dnevno, saopšteno je iz BP-a, ali je demantovano da se očekuje ostavka Hejvorda. >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 <<

„Oni su pogrešili", izjavio je portparol BP-a Mark Pregler povodom izveštaja koji su stigli iz Rusije, gde je navodno visoki vladin zvaničnik i zamenik ruskog premijera Igor Sečin, koji treba da se sastane sa Hejvordom, rekao da će on predstaviti svog naslednika.

Hejvard je u Rusiji trebalo da sa ruskim zvaničnicima razgovara o zajedničkom preduzeću TNK-BP koje daje oko jedne četvrtine proizvodnje firme BP i ima četvrinu rezervi nafte i gasa pod njenom kontrolom.

Vrednost akcija te kompanije pala je za više od 100 milijardi dolara od 20. aprila kada je u Meksičkom zalivu eksplodirala i izgorela platforma BP izazvavši smrt 11 radnika i ekološku katastrofu duž obala četiri američke države, najveću u istoriji SAD.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.