BGF spremna za SAD

Izvor: SEEcult.org, 25.Sep.2014, 18:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

BGF spremna za SAD

Beogradska filharmonija spremna je za prvu američku turneju u 91-godišnjoj istoriji, a posle debija u Čikagu, Klivlendu, Vašingtonu i Njujorku početkom oktobra, koji će koštati ukupno oko milion dolara, očekuje nove angažmane u budućnosti.

Značaj istorijske turneje BGF u SAD istakli su 25. septembra na konferenciji za novinare i ministar kulture Ivan Tasovac, koji je rekao da je čak i na ovim prostorima >> Pročitaj celu vest na sajtu SEEcult.org << moguće ostvarenje sna, američki ambasador u Srbiji Majkl Kirbi, koji će prisustvovati koncertima u Čikagu, Klivlendu i Vašingtonu, te v.d. direktor BGF Darko Krstić, koji je rekao da se za BGF već interesuju američki promoteri. Šef-dirigent Muhai Tang istakao je da je orkestar spreman i da očekuje veliki uspeh u SAD.

Ministar Tasovac, bivši dugogodišnji direktor Beogradske filharmonije, smatra da turneja tog orkestra može da posluži kao primer uspešnog modela privatno-državnog partnerstva u finansiranju institucija, prenela je BGF, koja u SAD ide u punom sastavu od 96 muzičara.

Prema njegovim rečima, Srbija je do sada zaživela kao zemlja uspešnih i talenatovanih individua, ali ne kao zemlja uspešnog društva.

“Dosadašnji pozitivni imidž Srbije gradili su pre svega pojedinci, od Tesle i Pupina do Divca i Đokovića, ali ne i institucije”, rekao je Tasovac i istakao da je stepen razvoja institucija jedan od najznačanijih pokazatelja razvoja jednog društva.

Američkom turnejom, prema njegovom mišljenju, Beogradska filharmonija postaje primer institucionalnog razvoja Srbije i utiče na podizanje kredibiliteta zemlje.

Tasovac je konstatovao i da američka turneja BGF pokazuje da se i na ovim prostorima snovi ostvaruju.

Ambasador Kirbi izrazio je zadovoljstvo uspehom BGF da ostvari taj san, koji mu se, kako je rekao, u početku učinio nedostižnim.

Kirbi je izrazio i uverenje da je BGF institucija koja će najbolje predstaviti pravu sliku Srbije u svetu.

Maestro Tang, koji je već pet godina šef-dirigent BGF, smatra da je orkestar spreman da pokaže profesionalizam i autentičnost.

Tang je rekao i da očekuje veliki uspeh na zahtevnom tržištu kao što je američko.

Procenjen trošak turneje je oko million dolara, a 80 odsto troškova pokriveno je privatnim donacijama, dok Ministarstvo kulture Srbije učestvuje sa oko 20 odsto, rekao je v.d. direktor BGF Darko Krstić.

Promoter BGF u Americi je agencija Opus 3 Artist, jedna od vodećih agentura na američkom tržištu.

Krstić je rekao da se za BGF već interesuje jedna od najvećih agencija u oblasti muzičkog menadžmenta klasične muzike - Kolumbija artists, pa na osnovu toga očekuje nove angažmane u budućnosti.

BGF će započeti turneju 6. oktobra u Simfonijskom centru u Čikagu, dan kasnije nastupiće u Severans Holu u Klivlendu, a zatim 8. oktobra u Muzičkom centru Stratmor u Vašingtonu. Veliko finale biće 9. oktobra u prestižnom njujorškom Karnegi Holu.

Na koncertima u Čikagu i Njujorku Beogradskoj filharmoniji pridružiće se kao solista Željko Lučić, čuveni bariton, koji je za to dobio odobrenje Metropoliten opere, u kojoj nastupa već godinama.

Deo prihoda od koncerta u Klivlendu biće doniran za izradu nove bronzane biste Nikole Tesle u Srpskom kulturnom vrtu u gradskom parku, koja je nedavno ukradena.

Uoči turneje, BGF će deo programa koji je pripremila za američku publiku premijerno izvesti 26. septembra na Kolarcu. Pod upravom Tanga, na programu su dela Čajkovskog, Hačaturijana i Sibelijusa.

BGF je pripremila za američku turneju dva programa, a oba obuhvataju Drugu simfoniju Sibelijusa, kao spoj slovenske i evropske tradicije.

Publika u Klivlendu i Vašingtonu imaće priliku da se upozna i sa “Ohridskom legendomStevana Hristića, jednim od najlepših dela srpske muzičke literature.

(SEEcult.org)
Pogledaj vesti o: Vašington

Nastavak na SEEcult.org...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SEEcult.org. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SEEcult.org. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.