BAJDENOVA NOĆNA MORA! Putin spasio američkog neprijatelja broj jedan - sve tajne Vašingtona kod ruskog predsednika?

Izvor: SrbijaDanas.com, 02.Dec.2022, 22:43

BAJDENOVA NOĆNA MORA! Putin spasio američkog neprijatelja broj jedan - sve tajne Vašingtona kod ruskog predsednika?

Bela kuća je odbila da komentariše prijem ruskog pasoša od strane bivšeg američkog obaveštajca Edvarda Snoudena, podsećajući da je protiv njega u toku krivična istraga u SAD.

- Što se tiče Snoudena, preporučujem da kontaktirate Ministarstvo pravde, ovo je pitanje krivične istrage i neću dalje komentarisati - rekao je portparol Bele kuće DŽon Kirbi.

Snouden je krajem septembra dobio rusko državljanstvo predsedničkim ukazom. NJegov advokat Anatolij >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << Kučerena rekao je u petak novinarima da je Snouden već položio zakletvu i dobio ruski pasoš . Prema rečima advokata, rusko državljanstvo ga štiti od izručenja drugoj državi, budući da je u ruskom ustavu sadržan princip nedopustivosti proterivanja ruskog državljanina.

Snouden je u junu 2013. pokrenuo veliki međunarodni skandal predajući listovima Vašington post i Gardijan niz poverljivih materijala o programima nadzora američkih i britanskih obaveštajnih službi na internetu. Nakon toga je odleteo u Hong Kong , a odatle - za Moskvu , gde je neko vreme bio u tranzitnoj zoni aerodroma Šeremetjevo.

Posle odbijanja niza drugih zemalja, Rusija je Snoudenu dala privremeni azil na godinu dana pod uslovom da prestane sa aktivnostima protiv Sjedinjenih Država. U avgustu 2014. Snouden je dobio trogodišnju boravišnu dozvolu u Ruskoj Federaciji, nakon čega mu je izdata dozvola za boravak na neodređeno vreme  - prenela je RIA.
Pogledaj vesti o: Vašington

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.