Apel američkih zatvorenika u S. Koreji

Izvor: VOA, 02.Sep.2014, 21:26   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Apel američkih zatvorenika u S. Koreji

Vlada Kim Džong Una odredila je šta su dozvoljena pitanja a intervjui, snimljeni u Pjongjangu, bili su ograničeni na pet minuta. Svaki od uhapšenih Amerikanaca apelovao je na Vašington da uputi predstavnike u Pjongjang, kako bi osigurao njegovo oslobadjanje.

Svaki od trojice Amerikanaca - Metju Miler, Džefri Faul i Kenet Be, pozvao je američku vladu da uputi specijalnog izaslanika kako bi pregovarao o njihovom oslobadjanju. Be je izjavio da je njegova jedina nada –  dolazak >> Pročitaj celu vest na sajtu VOA << nekoga iz Sjedinjenih Država.

Kenet Be je jedini od trojice uhapšenih kome je sudjeno. Služi 15-godišnju kaznu teškog rada – moguće u jednom od severnokorejskih zatvorskih logora – iako kaže da je jedina osoba u svom logoru, osim čuvara.

Be je hrišćanski misionar uhapšen dok je vodio grupu turista. Njegova porodica je ranije ove nedelje posetila Vašington da bi razgovarala o njegovom oslobadjanju. Kenetova majka Jung-hi Be gledala je najnoviji intervju svog sina i uputila Beloj kući isti apel:

“Volela bih da se to dogodi što pre, jer njegovo telo više ne može da izdrži boravak u zatvoru za prinudni rad, naporan rad je očigledno uzeo veliki danak po njegovo zdravlje. Izgleda mi kao da se skupio, smanjio, ledja ga bole, ne može da spava, i zato pozivam našu vladu da reaguje odmah.”

Sjedinjene Države su poslednji put pregovarale o oslobadjanju nekog zatvorenika iz Severne Koreje 2009. godine, kada se bivši predsednik Bil Klinton vratio sa novinarkama Lorom Ling i Unom Li. Dejvid Straub, bivši direktor odeljenja za Severnu Koreju u Stejt Departmentu, pomagao je Klintonu prilikom pregovora. Prema njegovim rečima, Severnokoreanci nisu dobro procenili svoj uticaj na Vašington.

“Da sam još u američkoj vladi, ne bih bio spreman da učestvujem u slanju nekog visokog američkog zvaničnika da pokupi uhapšene Amerikance. Do kog trenutka možete da nastavite da to radite? U kom trenutku to počinje da ide na ruku Severnoj Koreji, da joj omogućava da u svakom trenutku ucenjuje Sjedinjene Države?”

Straub kaže da tajna američka misija u Severnoj Koreji prošlog meseca nije uspela da izdejstvuje oslobadjanje trojice Amerikanaca. On smatra da Koreja želi da izvrši veći pritisak na američku vladu da uputi u Pjongjang nekog zvaničnika na višem nivou.

U ponedeljak, portparol Stejt Departmenta Džen Psaki objavila je saopštenje u kojem se Pjongjang poziva da pomiluje Bea i dodeli mu amnestiju, kako bi mogao da se vrati kući i dobije odgovarajuću lekarsku negu.

Razgovarajući sa novinarima, Džefri Faul je sopstvenu situaciju opisao kao očajnu. On je optužen da je namerno ostavio Bibliju u svojoj hotelskoj sobi. Metju Miler je navodno pocepao svoju vizu i tražio azil u Severnoj Koreji. I Faul i Miler očekuju da će im sudjenje početi u roku od mesec dana.

Nastavak na VOA...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta VOA. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta VOA. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.