Amerikanci, svi na ovoj fotografiji su vas lagali FOTO

Izvor: B92, 09.Dec.2019, 14:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Amerikanci, svi na ovoj fotografiji su vas lagali FOTO

Vašington post objavio je insajderske detalje o tome šta je, kako je navedeno, pošlo po zlu u najdužem oružanom sukobu u istoriji SAD - u Avganistanu.

Za skoro dve decenije rata u Avganistanu, lideri SAD su neprestano ponavljali: Napredujemo. Nisu napredovali, piše list, pokazuju dokumenti iz vlade. I lideru su to dobro znali.

Poverljivi vladini dokumenti koje je priukupio Vašington post pokazuju da visoki zvaničnici SAD nisu govorili istinu o ratu >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << u Avganistanu tokom 18-godišnje kampanje, dajući "ružičaste" izjave, za koje su znali da su lažne i skrivajući dokaze da je rat postao siguran poraz.

Dokumetni su prikupljeni kao federalni projekat istraživanja ključnih grešaka u najdužem oružanom sukobu u istoriji SAD. Oni uključuju više od 2.000 stranica neobjavljenih interjvua sa ljudima koji su imali direktno učešće u ratu, od generala do diplomata i humanitarnih radnika, kao i avganistanskih zvaničnika.

Vlada SAD pokušala je da sakrije identitete većine iz tih intervjua. Vašington post pobedio je na sudu posle tri godine zahvaljujući ustavu.

"Bili smo lišeni fundamentalnog razumevanja Avganistana - nismo imali ideju šta radimo, rekao je 2015. u tim intervjuima Daglas Lut, general vojske koji je služio u Avganistanu, za vreme Buša i Obame.

"Da su Amerikanci znali veličinu ove disfunkcionalnosti... Izgubljeno je 2.400 života", odao je Lut, okrivljujući za smrt vojnog osoblja birokratiju Kongresa, Pentagona i Stejt Departmenta.

Od 2001. godine, više od 775.000 američkih trupa poslato je u Avganistan, mnogi u više navrata. Od toga 2.300 je poginulo i 20.589 je ranjeno, prema brojkama Ministarstva odbrane.

U intervjuima službeniika različitih statusa provlači se da tri predsednika - Džordž Buš, Barak Obama i Donald Tramp, koji sa njihovim vojnim komandantima nisu uspeli da sprovedu svoja obećanja o pobedi u Avganistanu.

Mnogi su intervjuisani sa pretpostavkom da njihove izjave neće postati javne, i otvoreno su govorili da su ratne strategije bile pune fatalnih grešaka i da je Vašington potrošio ogromne sume novca pokušavajući da preobrazi Avganistan u modernu naciju,.

Ističe se da je vlada SAD neuspešna bila u pokušajima da iskoreni korupciju, izgradi kompetentnu vojsku Avganistana i spreči trgovinu opijuma.

Potrošena suma novca je ogromna, navodi Vašington post. Od 2001. godine Ministarstvo odbrane, Stejt department i Američka agencija za međunarodni razvoj potrošili su izmešu 934 i 978 milijardi dolara, prema proceni Neta Kraforda, profeosra političkih nauka na Univerzitetu Braun.

U to nije uračunat novac potrošen na delovanje CIA i Odeljenja za veterane, koje je odgovorno za medicinsku pomoć ranjenih veterana.

"Kako smo potrošili bilion dolara? Nakon ubistva Osame bin Ladena rekao sam da nam se on verovatno smeje u grobu zbog novca koji smo potrošili na Avganistan", rekao je Džefri Igers, penzionisani marinac i službenik Bele kuće Buša i Obame.

Dokumenti koje je prikupio američki list, takođe pokazuju dugu listu kontradiktornih javnih izjava američkih predsednika, vojnih zapovednika i diplomata koji su iz godine u godinu uveravali Amerikance da napreduju u Avganistanu i da je rat vredan ratovanja.

Neki od njih pokazuju da eksplicitne i uporne napore vlade SAD da namerno obmanjuju javnost. I statistike su menjane.

Intervjue je radila federalna agencija Džona Sopka, kancelarija specijalnog inspektora za rekonstrukciju dešavanja u Avganistanu, poznata kao SIGAR, koju je osnovao Kongres 2008. godina radi istrage prevare u ratnoj zoni.
Pogledaj vesti o: Vašington

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

"OVO JE BILO UZALUD" Vladini "Avganistanski papiri" otkrivaju kako je Amerika LAGALA o ratu dugom dve decenije

Izvor: Blic, 09.Dec.2019

Istaknuti američki zvaničnici nisu govorili istinu o ratu u Avganistanu tokom 18-godišnje kampanje, iznoseći "ružičaste izjave" za koje su znali da su lažni i prikrivajući nepogrešive dokaze da je rat u toj zemlji nemoguće dobiti, piše "Vašington post".

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.