Amerikanci proslavili praznik Dan nezavisnosti

Izvor: VOA, 05.Jul.2023, 00:00

Amerikanci proslavili praznik Dan nezavisnosti

Građani širom Amerike u utorak su proslavili 4. jul, Dan nezavisnosti - paradama, vatrometima i roštiljima - u trenutku velikih političkih podjela u zemlji i zabrinutosti u pogledu njene budućnosti. U prijestonici Vašingtonu, održana je tradicionalna praznična parada duž jedne od glavnih avenija, a ispred američkog Kongresa organizovan je godišnji koncert povodom Dana nezavisnosti. U Bijeloj kući, predsjednik Džo Bajden je sa prvom damom Džil bio domaćin niza svečanosti, a obratio se i porodicama aktivnih vojnika i veterana. U Bostonu, desetine hiljada ljudi okupile su se na obje obale rijeke Čarls da posmatraju vatromet, poslje koncerta. Međutim, u nekim djelovima zemlje, vrućina i nevrijeme ugrozili su proslave. U djelovima Južne Dakote padao je grad veličine ping pong loptice, a odložen je i vatromet zbog grmljavine. U Nju Orleansu, stanovnici su sa olakšanjem dočekali kišu i neznatno hladnije vrijeme poslije višednevnih vrućina. U nekoliko gradova su umjesto vatrometa, organizovani svečani programi pomoću dronova. U Lejk Tahou u Kaliforniji, Solt Lejk Sitiju i Bolderu, uz nekoliko drugih gradova u Koloradu, gradske vlasti su se odlučile za vazdušne spektakle, izbjegavajući tako rizik da vatrometi izazovu požare u državama već opustošenim vatrenim stihijama. U predgrađu Čikaga, Hajlend Parku - gdje je u pucnjavi na prošlogodišnjoj prazničnoj paradi ubijeno sedam osoba - takođe  su korišteni dronovi da bi se izbjegao uznemirujući zvuk vatrometa. Oružano nasilje narušilo je svečanu atmosferu u više gradova - u pucnjavama u Filadelfiji i Teksasu stradalo je osam osoba.
Pogledaj vesti o: Vašington

Nastavak na VOA...






Povezane vesti

SAD: Dan nezavisnosti sa senkom pucnjava

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 05.Jul.2023

Građani širom Amerike u utorak su paradama, vatrometima i gozbama proslavili 4. jul Dan nezavisnosti, u trenutku velikih političkih podela u zemlji i zabrinutosti u pogledu budućnosti, javlja danas Glas Amerike, ističući da su svečanu atmosferu narušile pucnjave u Filadelfiji i Teksasu, u kojima...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta VOA. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta VOA. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.