Amerikanci odlaze, zahladneli odnosi Vašingtona i Berlina

Izvor: RTS, 08.Jun.2020, 23:08

Amerikanci odlaze, zahladneli odnosi Vašingtona i Berlina

Iako nije tajna da su odnosi Berlina i Vašingtona prilično zahladneli od ulaska Donalda Trampa u Belu kuću, najnovija pretnja povlačenjem gotovo trećine američkih vojnika iz Nemačke zatekla je vlasti u Berlinu.
Američki zvaničnici kažu da se o povlačenju razmišljalo mesecima, ali da je odluka stigla u vreme zaoštravanja Trampovog >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << sukoba sa nemačkom kancelarkom Angelom Merkel, nakon što je odbila predsednikov poziv da krajem juna učestvuje na samitu Grupe sedam u Sjedinjenim Državama.

"Za sada nemamo zvaničnu potvrdu američkih vlasti, izuzev informacija koje su objavili mediji. Zato ne želim da spekulišem. Činjenica je da prisustvo američkih trupa u Nemačkoj služi ukupnoj bezbednosti NATO-a, a samim tim i američkoj bezbednosti. To je osnova na kojoj mi sarađujemo", ističe Anegret Kramp Karenbauer, ministarka odbrane Nemačke.
Tramp, međutim, već dugo optužuje Nemačku da ne izdvaja dovoljno novca u budžet NATO-a. Doskorašnji američki ambasador u Berlinu Ričard Grenel često je kritikovao nemačke vlasti i zbog saradnje s kineskom kompanijom "Huavej" na području 5G tehnologije, ali i zbog energetske zavisnosti od Moskve. Analitičari ocenjuju da odluka o smanjenju broja američkih vojnika u Nemačkoj predstavlja radikalan zaokret u američkoj spoljnoj politici.
"Pratim te odnose već 35 godina i ne sećam se da su bili na tako niskom nivou kao danas. Čini se da Donald Tramp u Angeli Merkel vidi sistemskog rivala", navodi Tomas Klajne Brokhof, potpredsednik nemačkog "Maršalovog fonda".
Koordinator za transatlantske odnose nemačke kancelarke Peter Bejer poručuje da nemaju luksuz da gube vreme čekajući zvaničnu izjavu o povlačenju trupa. "Moramo okupiti Evropljane i utvrditi zajedničku poziciju. Da li smo žrtveni jarac ili sredstvo za ostvarenje nekog većeg Trampovog plana? To još ne znamo", dodaje Bajer.
U Nemačkoj je trenutno stacionirano oko 35.000 američkih vojnika i 17.000 američkih civila. Svi oni su važan ekonomski faktor za lokalne zajednice.
"Brojevi govore sami za sebe. U oblasti oko vojne baze zaposleno je 3.000 ljudi. Godišnje se obrne 650 miliona evra na plate, potrošnju, zakupnine. To je od ogromnog značaja za naš region i pokazuje koliko je važno da Amerikanci ostanu ovde", objašnjava Edgar Knobloh, gradonačelnik Grafenvera.
Najavljeno povlačenje trupa moglo bi da počne na jesen. Varšava je već izrazila nadu da će deo američkih vojnika iz Nemačke biti prebačen u Poljsku.
Pogledaj vesti o: Angela Merkel

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.